ΚΟΣΜΟΣ

Οι «απαγορευμένες» λέξεις του 2022: «GOAT», «σιωπηρή παραίτηση», «προχωράμε»

Οι «απαγορευμένες» λέξεις του 2022: «GOAT», «σιωπηρή παραίτηση», «προχωράμε»
Οι λέξεις και φράσεις που συγκεντρώθηκαν στη λίστα της χρονιάς ακροβατούν μεταξύ παραπλανητικότηας και κορεσμού AP Photo/Alex Brandon)

Τη λίστα της χρονιάς που αποχαιρετήσαμε με τις εκφράσεις που πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε, συγκέντρωσε μία ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν «Lake Superior State University», μεταξύ των οποίων και οι εκφράσεις «GOAT», «σιωπηρή παραίτηση» και «προχωράμε».

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο δημοσίευσε τη λίστα της χρονιάς, η οποία υπογραμμίζει τις φράσεις ή λέξεις, τις οποίες οι ειδικοί θεωρούν ότι χρησιμοποιούνται καταχρηστικά.

Μεταξύ των λέξεων και φράσεων που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 1976, είναι και το «GOAT», το «σημείο καμπής» (inflection point) και η «σιωπηρή παραίτηση» (quiet quitting).

Σημειώνεται, ότι η δεδομένη λίστα σκοπό έχει να διατηρήσει, να προστατεύσει και να υποστηρίξει την άριστη χρήση της γλώσσας, ενθαρρύνοντας την αποφυγή χρήσης λέξεων και όρων πολύ χρησιμοποιημένων, περιττών, οξύμωρων, κλισέ, «παράλογοι» ή αναποτελεσματικοί να αποδώσουν το νόημα της εκάστοτε λέξης, παραπλανητικοί ή απλώς εκνευριστικοί, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει λάβει πάνω από 1.500 βραβεύσεις.

Οι λέξεις και φράσεις που συγκεντρώθηκαν στη λίστα της χρονιάς ακροβατούν μεταξύ παραπλανητικότηας και κορεσμού, σύμφωνα με το CNNi. «Να είστε περισσότερο προσεκτικοί με τα τσιτάτα και τις ορολογίες» ανέφερε ο Πίτερ Σζατμαρυ, συντονιστής του τομέα μάρκετινγκ και επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο, σε συνέντευξη τύπου.

Η λίστα με τις λέξεις/ φράσεις:

  • GOAT

Οι κριτές διαφώνησαν ομόφωνα με τη λέξη, με έναν δυσαρεστημένο ειδικό να δηλώνει για τον όρο ότι «χρησιμοποιείται για όλους και για όλα, από αθλητές μέχρι για φτερούγες κοτόπουλου».

  • Inflection point (Σημείο καμπής)

Μια φράση που έχει χρησιμοποιηθεί υπέρ το δέον και λανθασμένα καθώς «αποτελεί έναν μαθηματικό όρο που εντάχθηκε στην καθημερινότητα και έχασε την αρχική του σημασία».

  • Quiet quitting (Σιωπηρή παραίτηση)

Χρησιμοποιείται από ορισμένους για να περιγράψει την τάση των εργαζομένων να κάνουν τα απολύτως απαραίτητα στη δουλειά τους. Σύμφωνα με τους κριτές που διαμόρφωσαν τη λίστα «είναι δημοφιλής η χρήση του όρου αλλά ανακριβής». Συγκεκριμένα, οι κριτές αναφέρουν ότι η σημασία της λέξης είναι «εργασιακή απόδοση» και «τίποτα περισσότερο από τις εταιρείες που διαμαρτύρονται για τους εργαζόμενους που αρνούνται να τους εκμεταλλεύονται».

  • Gaslighting (Εξαπάτηση)

Η λέξη των Merriam-Webster, η οποία ορίζεται ως «η πρακτική της χονδροειδούς παραπλάνησης για εξυπηρέτηση προσωπικού συμφέροντος» μετατράπηκε στην «αγαπημένη έκφραση για την αντίληψη της εξαπάτησης». Ωστόσο, οι κριτές στο Μίσιγκαν διαπιστώνουν ότι η λέξη χρησιμοποιείται, αφενός πάρα πολύ, αφετέρου πολύ λάθος, αποσυνδέοντας τον όρο από την ψυχολογική χειραγώγηση με την οποία συνδέεται.

  • Moving forward (Προχωράμε)

Συμπεριλήφθηκε στη λίστα για κακή χρήση, υπερβολική χρήση αλλά και για χρήση της λέξης χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

  • Amazing (Καταπληκτικά)

Η λέξη αυτή εμφανίζεται για δεύτερη φορά στη συγκεκριμένη λίστα, με την τελευταία φορά να συμπεριλαμβάνεται το 2012. Ορισμένοι κριτές αναφέρουν ότι θα έπρεπε να εκφέρεται μόνο για κάτι το οποίο προκαλεί θαυμασμό, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι χρησιμοποιείται απλώς από κάποιους ανθρώπους με περιορισμένο λεξιλόγιο.

  • Does that make sense? (Βγάζει αυτό νόημα;)

Σύμφωνα με τους κριτές, η φράση αυτή είναι «κυνική», ενώ προσθέτουν «πάντα βγάζει νόημα, μην σκέφτεστε δυνατά».

  • Irregardless (Άσχετα)

Δεν αποτελεί καν λέξη, το «regardless» αποδίδει καλύτερα την έννοια του όρου.

  • Absolutely (Απολύτως)

Μια ακόμη λέξη που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα το 1996 «εκφέρεται δυνατά από ενοχλητικούς ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι καλύτεροι από εσένα», τόνισε σκωπτικά ένας κριτής και «ακούγεται σαν να αναφέρεται κάτι δεδομένο, χωρίς όμως είναι αυτή η περίπτωση» σημείωσε ένας άλλος.

  • It is what it is (Είναι αυτό που είναι)

Άλλη μια λέξη που επαναλαμβάνεται. Πρώτη φορά αποτέλεσε «απαγορευμένη» λέξη το 2008 για υπερβολική χρήση, η έκραση αυτή πυροδότησε το θυμό των κριτών για μια ακόμη φορά. Ένας κριτής αναφέρει ότι η φράση αυτή αξιοποιείται ως «δικαιολογία να μην αναμετρηθεί κάποιος με την πραγματικότητα ή να μην αναλάβει τις ευθύνες του».

Amy Woodyatt, CNN: ‘GOAT,’ ‘inflection point’ and ‘quiet quitting’ should be banished, annual list says

ΔΗΜΟΦΙΛΗ