ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Nέα βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης (upd)

Τουρκία: Nέα βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης (upd)

Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο έντεκα ανθρώπων συγκλόνισε το πρωί την Κωνσταντινούπολη

Τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα σε σταθμευμένο όχημα και πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό τη στιγμή που περνούσε δίπλα του ένα λεωφορείο της αστυνομίας. Η επίθεση έγινε σε ώρα αιχμής στο Μπεγιαζίτ, μια πολυσύχναστη περιοχή της Πόλης. Τριανταέξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, τρεις εκ των οποίων σοβαρά.

epithesi3

«Σαν να έγινε σεισμός» είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk. To όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, όπως και το λεωφορείο της αστυνομίας, διαλύθηκαν, ενώ η έκρηξη έγινε αισθητή σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Πηγή: Reuters

epithesi2

Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν και ανακρίνονται. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας «δείχνει» τους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). «Δεν είναι κάτι το νέο το ότι η τρομοκρατική (αυτή) οργάνωση επεκτείνει τις επιθέσεις της σε πόλεις» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους αφού επισκέφθηκε τραυματίες σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Πηγή: Reuters

Πρόκειται για την πολλοστή τρομοκρατική ενέργεια σε τουρκική μεγαλούπολη τους τελευταίους μήνες. Κάποιες από αυτές αποδίδονται στους τζιχαντιστές του ISIS, κάποιες άλλες συνδέονται με την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης με τους Κούρδους.

Την επίθεση καταδίκασε με ανάρτηση του στο twitter o πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία: «Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Τέτοια, χωρίς νόημα, βία δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί. Καταδικάζουμε αυτή την αποτρόπαιη επίθεση και συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «με τον πλέον σθεναρό τρόπο την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια» και απέστειλε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων, ενώ η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτές τις επιθέσεις» κι ότι «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Τουρκία εναντίον της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας».

Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ. Σε αυτήν αναφέρεται πως «καταδικάζουμε απερίφραστα τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτή τη δύσκολη ώρα, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και διατυπώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον φίλο τουρκικό λαό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ