ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Δάκρυα χαράς για τη διάσωση βρέφους - Κρατούσε τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του

Σεισμός Τουρκία: Δάκρυα χαράς για τη διάσωση βρέφους - Κρατούσε τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του
AP Photo / Francisco Seco

Δραματικές είναι οι εικόνες που έρχονται συνεχώς από τις επιχειρήσεις διάσωσης σε Τουρκία και Συρία μετά το φονικό σεισμό που σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχει αφήσει πίσω του μέχρι στιγμής  20.000 νεκρούς.

Τα συνεργεία διάσωσης δίνουν μάχη με τον χρόνο και το κρύο για να ανασύρουν ζωντανούς ανθρώπους από τα ερείπια των κτηρίων που τους έχουν καταπλακώσει και κάθε πετυχημένη επέμβαση μοιράζει χαμόγελα ελπίδας και δάκρυα χαράς.

Χαρακτηριστική είναι η διάσωση ενός μωρού μόλις 20 ημερών, του μικρού Κερέμ, που χάρις τους διασώστες αντίκρυσε ξανά το φως της ημέρας, μετά από 60 ώρες θαμμένος στα χαλάσματα.

Οι διασώστες, συνεχίζοντας το σωτήριο έργο τους, τον ανέσυραν από τα συντρίμμια του σπιτιού του και αυτό που τους συγκλόνισε είναι ότι κρατούσε μια τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του, η οποία είναι άγνωστο αν τα έχει καταφέρει.

Το αγοράκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς να έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας του, ωστόσο, οι προσευχές όλων είναι μαζί του.

Οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία ανέρχονται πλέον σε περίπου 20.000, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους προς τα επάνω απολογισμούς των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 16.546. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι. Στις ζώνες αυτές έφτασε σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, ένα πρώτο κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα έξι φορτηγά μεταφέρουν εξοπλισμό για τα σωστικά συνεργεία αλλά και κουβέρτες, στρώματα, σκηνές και ηλιακές λάμπες, εφόδια που καλύπτουν τις ανάγκες 5.000 ανθρώπων.

Χθες Τετάρτη ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα αποθέματα του Οργανισμού στη βορειοδυτική Συρία μετά βίας φτάνουν για να τραφούν 100.000 άνθρωποι επί μία εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ