ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός: Πόσο καιρό μπορούν να επιβιώσουν οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Σεισμός: Πόσο καιρό μπορούν να επιβιώσουν οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια
Τα τραύματα, η ηλικία, οι καιρικές συνθήκες είναι σημαντικοί παράγοντες για την επιβίωση κάποιου ανθρώπου που έχει εγκλωβιστεί στα ερείπια AP Photo / Emrah Gurel

Το χρονικό διάστημα που μπορεί να αντέξει κάποιος κάτω από τα ερείπια ενός σεισμού, καθορίζεται από παράγοντες όπως τα τραύματα που μπορεί να φέρει, ο τρόπος εγκλωβισμού αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το χρονικό διάστημα αυτό φτάνει έως και τη μία εβδομάδα ή και περισσότερο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press.

Ομάδες έρευνας από όλο τον κόσμο έσπευσαν να συνδράμουν τα τοπικά σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία για να αναζητήσουν θύματα από τον καταστροφικό σεισμό αυτής της εβδομάδας που κόστισε τη ζωή σε 20.000 και πλέον ανθρώπους.

Οι περισσότερες διασώσεις πραγματοποιούνται συνήθως τις πρώτες 24 ώρες έπειτα από έναν τέτοιου μεγέθους σεισμό. Μετά από αυτό, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται καθώς περνούν οι ημέρες, σημειώνουν οι ειδικοί. Πολλά θύματα τραυματίζονται σοβαρά ή θάβονται από πέτρες και συντρίμμια.

«Είναι σπάνιο να βρεθούν επιζώντες μετά την έως την ημέρα και οι περισσότερες ομάδες έρευνας και διάσωσης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν μέχρι τότε», ανέφερε ο καθηγητής Τζαρόν Λι, ειδικός στην ιατρική έκτακτης ανάγκης και καταστροφών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ενώ συμπλήρωσε πως «αλλά υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που επιβίωσαν πολύ πέρα από το όριο των επτά ημερών. Δυστυχώς, αυτές είναι συνήθως σπάνιες και έκτακτες περιπτώσεις».

Τα τραύματα και οι ασθενείς οργανισμοί

Τα άτομα που φέρουν σοβαρούς τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και του ενδεχομένου να έχουν ακρωτηριαστεί τα άκρα τους, έχουν χαμηλές πιθανότητες επιβίωσης, δήλωσε ο καθηγητής Τζορτζ Τσιάμπας, ειδικός επείγουσας ιατρικής στην ιατρική σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Αν δεν απεγκλωβιστούν εντός μίας ώρας, υπάρχει πραγματικά πολύ μικρή πιθανότητα επιβίωσης», τόνισε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως όσοι και όσες αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, εμφανίζουν επίσης χαμηλέ πιθανότητες να ζήσουν.

Ο ρόλος της ηλικίας, της σωματικής και ψυχικής κατάστασης

«Υπάρχουν διαφορετικά σενάρια, καθώς έχουμε πραγματοποιήσει απίθανες διασώσεις με ανθρώπους να έχουν επιβιώσει υπό φρικτές συνθήκες», είπε ο Κρίστοφερ Κόλγουελ, ειδικός επείγουσας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, προσθέτοντας ότι «συνήθως πρόκειται για νεότερους ανθρώπους που έχουν την τύχη να βρουν είτε μια τρύπα στα ερείπια, είτε κάποιον τρόπο για να έχουν πρόσβαση σε οξυγόνο και νερό».

Μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011, ένας έφηβος και η 80χρονη γιαγιά του βρέθηκαν ζωντανοί ύστερα από εννέα ημέρες παγιδευμένοι στο ισοπεδωμένο σπίτι τους. Τον προηγούμενο χρόνο, ένα 16χρονο κορίτσι από την Αϊτή σώθηκε από τα ερείπια του σεισμού στο Πορτ-ο-Πρενς έπειτα από 15 ημέρες.

Η ψυχική κατάσταση μπορεί επίσης να παίξει επίσης, καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση. Ανθρωποι παγιδευμένοι δίπλα σε πτώματα, που δεν έχουν καμία επαφή με άλλους επιζώντες ή διασώστες, μπορεί να χάσουν την ελπίδα τους, σημείωσε ο Τσιάμπας.

«Αν υπάρχει κάποιος ζωντανός, ακουμπούμε ο ένας τον άλλον για να συνεχίσουμε να πολεμούμε για την επιβίωσή μας», δήλωσε καταλήγοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ