ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για απόρρητα έγγραφα διεξάγει το FBI στο σπίτι του Μάικ Πένς

Έρευνα για απόρρητα έγγραφα διεξάγει το FBI στο σπίτι του Μάικ Πένς
Ο Πένς είχε δηλώσει ότι δεν είχε επίγνωση πως τα έγγραφα αυτά βρισκόταν στην κατοχή του AP / Jose Luis Magana

Έρευνα στο σπίτι του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς στην Ιντιάνα διεξήγαγε την Παρασκευή (10/2) το FBI στο πλαίσιο της έρευνας απόρρητων εγγράφων, σύμφωνα πηγές του Associated Press, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η έρευνα αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης εγγράφων με διαβαθμισμένες σημάνσεις από δικηγόρο του Πένς τον Ιανουάριο.

Το FBI είχε, ήδη, στην κατοχή του αυτό που περιέγραψε ο δικηγόρος του πρώην αντιπροέδρου στα Εθνικά Αρχεία ως «μικρό αριθμό εγγράφων» τα οποία «εκ παραδρομής βρέθηκαν μέσα σε κουτιά, τα οποία είχαν μεταφερθεί στο σπίτι του Πένς στην Ιντιάνα μετά το τέλος της θητείας του Τράμπ».

Η έρευνα που διενεργήθηκε την Παρασκευή περιγράφηκε ως συναινετική και πραγματοποιήθηκε μετά από εκτενείς συνομιλίες μεταξύ της νομικής ομάδας του Πενς και του FBI. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέλος της νομικής ομάδας του Πενς που βρισκόταν στο σημείο των ερευνών, εκτιμούσε ότι η έρευνα θα διαρκούσε αρκετές ώρες. Το ίδιο άτομο σημείωσε ότι το FBI είχε τη δυνατότητα να διεξάγει απρόσκοπτα την έρευνα εντός του σπιτιού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διερευνά, επίσης, την ανακάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων στο σπίτι του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ, στο πρώην γραφείο του στην Ουάσινγκτον, καθώς και σε κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα. Οι αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να εξακριβώσουν εάν ο Τραμπ ή κάποιος από την ομάδα του προσπάθησαν να εμποδίσουν την έρευνα, όταν αρνήθηκαν να παραδώσουν τα επίμαχα έγγραφα.

Ωστόσο, η περίπτωση του Πένς είναι διαφορετική από εκείνη του Τράμπ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του πρώτου, Γκρεγκ Τζέικομπ, ο πρώην αντιπρόεδρος ζήτησε να επανεξεταστούν τα αρχεία που είχαν μεταφερθεί σε κουτιά στο σπίτι του «με πολλή προσοχή» όταν βρέθηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα στο σπίτι και στο πρώην γραφείο του. Όταν ανακαλύφθηκαν τα έγγραφα, είπε ο Τζέικομπ, ασφαλίστηκαν αμέσως σε ένα κλειδωμένο χρηματοκιβώτιο και αναφέρθηκαν στα Εθνικά Αρχεία. Οι πράκτορες του FBI στη συνέχεια συνέλεξαν τα έγγραφα που είχαν εντοπιστεί.

Σημειώνεται ότι, ο Πένς είχε δηλώσει ότι δεν είχε επίγνωση πως τα έγγραφα αυτά βρισκόταν στην κατοχή του.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτά τα διαβαθμισμένα έγγραφα δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην ιδιωτική μου κατοικία», ενώ πρόσθεσε πως «έχουν γίνει λάθη για τα οποία αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη», ενω καταλήγοντας σημείωσε πως «ενεργήσαμε υπεράνω πολιτικών σκοπιμοτήτων και ιεραρχώντας τα εθνικά συμφέροντα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ