ΚΟΣΜΟΣ

Νησί Χαϊνάν: Η «Χαβάη της Κίνας» και η στρατηγικής σημασίας στρατιωτική της βάση

Νησί Χαϊνάν: Η «Χαβάη της Κίνας» και η στρατηγικής σημασίας στρατιωτική της βάση
Η στρατηγική σημασίου του Χαϊνάν AP Photo/Peng Peng

Το νησί Χαϊνάν, το οποίο είναι γνωστό και ως «Χαβάη της Κίνας», είναι ένας τροπικός παράδεισος, στον οποίο τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της χώρας απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε πεντάστερα ξενοδοχεία και σε μαγευτικές αμμουδιές, κάνοντας, παράλληλα πολυτελείς αφορολόγητες αγορές σύμφωνα με το CNNi.

Είναι, επίσης, το μεγαλύτερο λιμάνι ελεύθερου εμπορίου, στο οποίο διεξάγεται το Φόρουμ του Μποάο, μια ετήσια συνάντηση πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών που αποκαλείται και «Νταβός της Ασίας».

Εκτός από εξωτικός προορισμός, όμως, το Χαϊνάν, η νοτιότερη επαρχία της Κίνας, είναι επίσης, ένα νησί στρατηγικής σημασίας, το οποίο, όπως ακριβώς και η Χαβάη, φιλοξενεί στρατιωτικές βάσεις για την άμυνα της χώρας.

Η σύνδεση του νησιού με το επίμαχο «μπαλόνι»

Και ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες για το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου αφού εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, το Χαϊνάν, ένα νησί χιλιάδες μίλια μακριά από την Αμερική, έχει τεθεί στο «μικροσκόπιο» της Ουάσιγκτον.

Η Κίνα, βέβαια, διαψεύδει τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολτιειών της Αμερικής, πως το αερόστατο αποτελούσε συσκευή παρακολούθησης και ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μη στρατιωτικό ερευνητικό αερόπλοιο που ανατινάχθηκε ενώ εξετράπη της πορείας του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ότι το κινεζικό αερόστατο είναι μέρος ενός εκτεταμένου προγράμματος παρακολούθησης που εκτελείται εν μέρει έξω από το Χαϊνάν από τον κινεζικό στρατό.

Επιπλέον, αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφερεραν στους New York Times ότι παρακολουθούσαν το αερόστατο από τότε που απογειώθηκε από το Χαϊνάν στα τέλη Ιανουαρίου. Σημειώνεται δε, ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να παρακολουθούν το μπαλόνι πολύ πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο της Αλάσκας. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί η υποτιθέμενη τοποθεσία εκτόξευσης μπαλονιού και δεν είναι γνωστό εάν το αερόστατο εκτοξεύτηκε από στρατιωτική εγκατάσταση στο Χαϊνάν.

Η στρατηγική σημασίου του Χαϊνάν

Το νησί, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τον κινεζικό στρατό. Μακριά από τους παραθεριστές και τους επαγγελματίες ταξιδιώτες, στο νότιο άκρο του Χαϊνάν βρίσκεται μια σημαντική βάση του ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), όπου είναι και μέρος του στόλου της Νότιας Θάλασσας.

Η βάση αυτή, όχι μόνο επιτρέπει στο Ναυτικό του PLA να έχει πρόσβαση στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κίνας, αλλά και στην κρίσιμη θαλάσσια λωρίδα που συνδέει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το μεγάλο ναυτικό συγκρότημα τέθηκε σε λειτουργία το «Shandong», το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας και το πρώτο που κατασκευάστηκε εγχώρια, το 2019.

Το συγκρότημα φιλοξενεί επίσης πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους και υποβρύχια του υποθαλάσσιου στόλου της Κίνας.

Η Ναυτική Βάση «Yulin» έγινε πρωτοσέλιδο το 2020 όταν εμπορικοί δορυφόροι κατέγραψαν ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού PLA να εισέρχεται σε σήραγγα που οδηγεί σε υπόγειες εγκαταστάσεις ελλιμενισμού στο νησί.

Το Χαϊνάν διαθέτει επίσης βάσεις για αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και ελικόπτερα PLA.

Επιπλέον, μονάδες της ναυτικής πολιτοφυλακής, δυνάμεις των οποίων η Κίνα αρνείται την ύπαρξη, επιχειρούν έξω από το Χαϊνάν, λένε δυτικοί ειδικοί.

Στα τέλη του 2021, μια έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών ανέφερε ότι η Κίνα κατασκευάζει νέες εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών και συλλογής πληροφοριών στο Χαϊνάν.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η Κίνα επεκτείνει την υποβρύχια βάση της στο Χαϊνάν, προσθέτοντας δύο νέες προβλήτες στις τέσσερις υπάρχουσες στη ναυτική βάση Yulin.

Το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορικών συναλλαγών

Η οικονομία του Χαϊνάν είναι από τις μικρότερες των κινεζικών περιφερειών και επαρχιών, με το ΑΕΠ της να κατατάσσεται μόνο πάνω από τις μακρινές Ningxia, Qinghai και το Θιβέτ. Η γεωργία, είναι ο τομέας εκείνος ο οποίος αποφέρει τα μέγιστα έσοδα στην οικονομία του νησιού.

Να σημειωθεί ότι η Κίνα το 2020 κυκλοφόρησε σχέδιο για τη μετατροπή ολόκληρου του Χαϊνάν στο μεγαλύτερο λιμάνι ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο έως το 2035 – μια πολιτική που στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση του Χαϊνάν σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας και να γίνει μοχλός για το εμπόριο και τις επενδύσεις στην Κίνα.

Μεταξύ άλλων, το Χαϊνάν φιλοξενεί επίσης το διαστημικό σταθμό «Wenchang Space Launch Site». Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού και από εκεί δύναται να εκτοξευθεί ο νέος διαστημικός σταθμός της Κίνας, Tiangong. Από την εν λόγω διαστημική βάση, μπορεί να εκτοξεύθεί ο Long March 5, που είναι ο πιο ισχυρός κινεζικός πύραυλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ