ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμος: Πάνω από 46.400 νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Σεισμος: Πάνω από 46.400 νεκροί σε Τουρκία και Συρία
Τρεις άνθρωποι διασώθηκαν σήμερα από τα ερείπια στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας. Για να επιβιώσουν όλες αυτές τις ημέρες έτρωγαν λουλούδια, χώμα και έντομα AP Photo/Bernat Armangue

Χωρίς τέλος η τραγωδία στην Τουρκία, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς αυξήθηκε σε 40.642. Στη γειτονική Συρία έχουν αναφερθεί πάνω από 5.800 θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στις δύο χώρες ξεπερνά πλέον τις 46.400.

Διασώστες στο Χατάι της Συρίας, κατάφεραν το Σάββατο (18/2) να διασώσουν ακόμη 3 ανθρώπους μέσα από τα ερείπια.

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης ανέσυραν τους επιζώντες από τα συντρίμμια ενός κτηρίου που κατέρρευσε στην περιοχή της Αντιόχειας, σύμφωνα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Οι τρεις άνθρωποι που διασώθηκαν για να επιβιώσουν όλες αυτές τις ημέρες έτρωγαν λουλούδια, χώμα και έντομα.

Μετά από 12 ημέρες οι έρευνες συνεχίζονται και οι διασώστες καταφέρνουν να βγάλουν σώους πολίτες. Ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο αριθμός αυτών που παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Στην επαρχία Χατάι ένας άνδρας διασώθηκε σήμερα, αντέχοντας τόσες ημέρες κάτω από τα συντρίμμια. Το Anadolu τονίζει, όμως, πως μετά από τόσες ημέρες είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να βρεθούν αρκετοί ακόμη ζωντανοί.

Αδυνατούν οι αρχές να εντοπίσουν αγνοούμενους στα ερείπια

Μεταξύ των οικογενειών που εξακολουθούν να περιμένουν νέα για τους συγγενείς τους στην Τουρκία αυξάνεται ο θύμος για, σύμφωνα με τους ίδιους, διεφθαρμένες οικοδομικές πρακτικές και μια αστική ανάπτυξη με πολλά ψεγάδια που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα τέτοιο κτήριο ήταν το Ronesans Rezidans, το οποίο κατέρρευσε στην Αντιόχεια, σκοτώνοντας εκατοντάδες.

«Λεγόταν ότι ήταν ασφαλές για σεισμούς, αλλά μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα», δήλωσε ο 47χρονος Χαμζά Αλπασλάν, ο αδελφός του οποίου ζούσε στην πολυκατοικία. «Είναι σε φρικτή κατάσταση. Δεν υπάρχει ούτε το τσιμέντο ούτε τα κατάλληλα σίδερα μέσα σε αυτό. Είναι πραγματικά μια κόλαση».

Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος οποιουδήποτε υπάρχει υποψία ότι φέρει ευθύνη για την κατάρρευση κτηρίων και έχει δώσει εντολή για την σύλληψη πάνω από 100 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστών.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη για τη συγκέντρωση πάνω από 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε κεφάλαια για την επιχείρηση παροχής βοήθειας στην Τουρκία και 400 εκατομμυρίων δολαρίων για να παρασχεθεί βοήθεια στους Σύρους.

Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς 264.000 διαμερίσματα έχουν καταστραφεί στην Τουρκία και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στην χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ