ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάζει ο ΟΗΕ την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Καταδικάζει ο ΟΗΕ την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα
Οι ενέργειες αυτές αντιβαίνουν στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών AP Photo/Markus Schreiber

Τη νέα εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (IBCM) από τη Βόρεια Κορέα καταδίκασε την Κυριακή (19/2) ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων ΕθνώνΑντόνιο Γκουτέρες, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες».

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την εκτόξευση, για ακόμη μια φορά, βαλλιστικού πυραύλου με διηπειρωτική εμβέλεια» από τη Βόρεια Κορέα, καλώντας τη να «συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», σημείωσε ο εκπρόσωπός του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι, η Βόρεια Κορέα ανέλαβε την ευθύνη την Κυριακή (19/2) ότι εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), με σκοπό την επαλήθευση της αξιοπιστίας του οπλικού συστήματος.

Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές αντιβαίνουν στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία έχουν απαγορεύσει τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, όμως η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη όπλων είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπίσει «εχθρικές πολιτικές» της Ουάσιγκτον και των συμμάχων τους.

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Hwasong-15, ο οποίος έπεσε το απόγευμα του Σαββάτου (19/2) στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας, διένυσε απόσταση 989 χιλιομέτρων σε 4.015 δευτερόλεπτα, φθάνοντας σε ύψος 5.768 χιλιομέτρων, σύμφωνα πάντα με το KCNA.

Η «αιφνιδιαστική εκτόξευση ICBM» αποτελεί, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA), «απτή απόδειξη» των προσπαθειών της Πιονγκγιάνγκ να καταστήσει «ακαταμάχητη» την «ικανότητα πυρηνικής αντεπίθεσης» εναντίον εχθρικών δυνάμεων.

Η πυραυλική δοκιμή αυτή, η πρώτη για το 2023, σημειώθηκε μετά την απειλή που εξέφρασε την Παρασκευή (19/2) η χώρα για μια «άνευ προηγουμένου, επίμονη και ισχυρή» απάντηση, καθώς η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής της αυξανόμενης πυρηνικής και πυραυλικής απειλής της Βόρειας Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ