ΚΟΣΜΟΣ

DW: To γερμανικό καρναβάλι επέστρεψε με υψηλά κόστη

DW: To γερμανικό καρναβάλι επέστρεψε με υψηλά κόστη
Οι καρναβαλιστές βάλουν με τον δικό τους σκωπτικό τρόπο κατά της Ρωσίας και του Πούτιν (AP Photo/Martin Meissner)

Κορυφώνονται σήμερα, Δευτέρα (20/2) οι εορτασμοί για το γερμανικό καρναβάλι στα «προπύργιά» του από την Κολωνία μέχρι το Μάιντς. Το πρώτο καρναβάλι μετά την πανδημία κόστισε όμως ακριβά.

Μετά από μια παύση δύο χρόνων εξαιτίας της πανδημίας το γερμανικό καρναβάλι επέστρεψε φέτος δυναμικά στα «προπύργιά» του, με κυριότερο βέβαια την Κολωνία, ενώ άλλες πόλεις με μακρά παράδοση στο μεγάλο καρναβάλι είναι επίσης το Ντίσελντορφ, το Μάιντς και η Βόννη. Το καρναβάλι κορυφώνεται σήμερα με τη γερμανική Καθαρά Δευτέρα. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Κολωνία έχει μάλιστα παράδοση 200 χρόνων και αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο.

Το 2021 και το 2022 δεν διοργανώθηκαν οι καθιερωμένες παρελάσεις εξαιτίας του κορωνοϊού ενώ το 2022 την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας διοργανώθηκε μια μεγάλη αντιπολεμική πορεία για την Ουκρανία. Το γερμανικό καρναβάλι ήταν άλλωστε πάντα «πολιτικό», ένας τρόπος άσκησης πολιτικής κριτικής με γέλιο, κέφι και σάτιρα στους δρόμους, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Και φέτος το μήνυμα του καρναβαλιού είναι αντιπολεμικό, άλλωστε σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τους καρναβαλιστές να βάλουν με τον δικό τους σκωπτικό τρόπο κατά της Ρωσίας και του Πούτιν. Φυσικά δεν λείπουν από τα καρναβαλικά άρματα και άλλοι ηγέτες όπως ο Όλαφ Σολτς, ο Τζο Μπάιντεν, ο Σι Ζινπινγκ.

Καρναβάλι με άδεια ταμεία και μεγάλο έλλειμμα

Τα δύο χρόνια παύσης όμως άφησαν και κενά ταμεία στις πατροπαράδοτες καρναβαλικές ενώσεις που δουλεύουν γι'αυτή τη μέρα όλο τον χρόνο. Φέτος οι μεγαλύτερες καρναβαλικές διοργανώσεις στην Κολωνία, το Μάιντς και το Ντίσελντορφ χρηματοδότησαν με δυσκολία την κατασκευή αρμάτων κυρίως από δωρεές, διαφημιστικούς σπόνσορες και εισφορές μελών των καρναβαλικών συλλόγων.

Στο Μάιντς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το φετινό καρναβάλι κοστίζει 30% περισσότερο σε σχέση με το 2020, με το συνολικό κόστος του να υπολογίζεται στις 600.000 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 220.000 για τα μέτρα ασφαλείας.

Σε «μεγάλο έλλειμμα» υπολογίζουν πάντως και οι διοργανωτές της μεγάλης παρέλασης της Καθαράς Δευτέρας στην Κολωνία, με τεράστια ποσά να έχουν δοθεί και εκεί για την ασφάλεια. Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Ντίσελντορφ, ενώ σε όλα αυτά φέτος προστέθηκαν και τα αυξημένα κόστη ενέργειας και αγοράς πρώτων υλών για την κατασκευή των αρμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ