ΚΟΣΜΟΣ

Έριν Μπρόκοβιτς: Σύμμαχος των κατοίκων του Οχάιο για τη μόλυνση των υδάτων

Έριν Μπρόκοβιτς: Σύμμαχος των κατοίκων του Οχάιο για τη μόλυνση των υδάτων
Oι κάτοικοι της Ανατολικής Παλαιστίνης στο Οχάιο μετά τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας με τα χημικά ζήτησαν από την γνωστή Aμερικανίδα ακτιβίστρια να τους βοηθήσει να δικαιωθούν AP Photo/Matt Freed

Τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από τον εκτροχιασμό μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας που μετέφερε επικίνδυνα χημικά στην μικρή πόλη Ανατολική Παλαιστίνη του Οχάιο και περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τις τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν έμειναν με δεμένα τα χέρια, αλλά επιστράτευσαν στην Έριν Μπρόκοβιτς, τη γνωστή ακτιβίστρια, που ξεσκέπασε στο παρελθόν ένα περιβαλλοντικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ.

Από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος οι κάτοικοι αναγκάστηκαν αρχικά να κλειστούν στα σπίτια τους και στη συνέχεια να απομακρυνθούν από την περιοχή υπό το φόβο δηλητηρίασης από το τοξικό νέφος που προκλήθηκε μετά την φωτιά.

Ενώ οι αρχές ζήτησαν από τον κόσμο να απομακρυνθεί λέγοντας ότι το πρόβλημα με τη μόλυνση θα παραμείνει για καιρό, όσοι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα παρέμειναν εκεί. Και ήδη τα πρώτα συμπτώματα στην υγεία τους είναι εμφανή. Πονοκέφαλοι, δερματικά εκζέματα και κόπωση είναι ορισμένα από αυτά που έχουν ήδη αναφερθεί.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν που θέλησε να τους καθησυχάσει οι πολίτες του Οχάιο επιστράτευσαν την Μπρόκοβιτς, τη ζωή της οποίας υποδύθηκε η Τζούλια Ρόμπερτς και κέρδισε το όσκαρ το 2001.

Το Σάββατο 25/2 σε βίντεο που ανήρτησε η ίδια η Μπρόκοβιτς αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι βρέθηκαν στην συγκέντρωση που διοργάνωσε για να ενημερωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και μια τεράστια αποζημίωση.

Ετοιμάζουν ομαδική αγωγή

Με τους ειδικούς να τονίζουν ότι οι πραγματικές συνέπειες του ατυχήματος θα αποκαλυφθούν μετά από χρόνια, πολλές οικογένειες, ειδικά εκείνες με παιδιά, αρνούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και όχι άδικα καθώς όπως αποκάλυψε η Μπρόκοβιτς παρότι οι Αρχές διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι καλά, στην πράξη δεν ισχύει αυτό.

Και ως απόδειξη παρουσίασε στοιχεία και φωτογραφίες από τις τοξικές ουσίες που έχουν μολύνει τα ποτάμια και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Το φορτηγό τρένο που εκτροχιάστηκε και παραδόθηκε στις φλόγες εντός κατοικημένης περιοχής μετέφερε χλωριούχο βινύλιο, ένα καρκινογόνο χημικό προϊόν, ιδιαίτερα εύφλεκτο.

Ξαφνικά προβλήματα υγείας

Προβληματισμό στις Αρχές προκάλεσε το γεγονός ότι στις 11 Φεβρουαρίου, 8 μέρες μετά και τον εκτροχιασμό του τρένου, αρκετοί κάτοικοι της πόλης ανέφεραν ότι εμφάνισαν εξανθήματα, πονόλαιμο, ναυτία και πονοκεφάλους από τη στιγμή που πήραν το «πράσινο φως» για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Έχω έναν επίμονο βήχα που χειροτερεύει, όσο είμαι στο σπίτι», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης αρκετοί από τους κατοίκους.

Αξιο αναφοράς είναι ότι στην ατμόσφαιρα, όταν διασπάται το χλωραιθένιο, απελευθερώνονται χημικές ενώσεις, όπως είναι το φωσγένιο, το υδροχλώριο, το ακρυλικό βουτύλιο κ.α., τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν, όταν διασπώνται, και, όταν αντιδρούν με άλλες ουσίες στο περιβάλλον, να σχηματίσουν μία «αλυσίδα» πιθανών τοξινών. Οι έλεγχοι από την EPA είναι εντατικοί, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 500 εσωτερικοί έλεγχοι σπιτιών, όπου και δε βρέθηκαν πιθανοί κίνδυνοι για την ομαλή διαβίωση των ανθρώπων.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι δοκιμές του νερού από τη βρύση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που εμφανίστηκαν καθησυχαστικές υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν βρεθεί χημικές ουσίες σε επίπεδα, τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν την υγεία των κατοίκων. Στη σχετική ενημέρωση, σημείωσαν ότι οι έλεγχοι θα είναι διαρκείς. Τα παράπονα και οι απορίες των πολιτών αρκετά για την ποιότητα του νερού, καθώς πέρα από το ότι ποτέ δεν πήραν ξεκάθαρες απαντήσεις από την εταιρεία, κάτω από την οποία σημειώθηκε ο εκτροχιασμός, είδαν ότι περίπου 3.500 ψάρια, 12 διαφορετικών ειδών, είχαν πεθάνει.

Περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις - Πάνω από 43.000 νεκρά ζώα

Παρά τις ανησυχίες, που συνεχίζουν να εκφράζονται για την ποιότητα του νερού και αέρα, και παρά τις διαβεβαιώσεις των Αρχών, το «ρήγμα» στις σχέσεις τους έχει δημιουργηθεί. Εμφανές, όμως, είναι και το περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο του εκτροχιασμού και στο ζωικό βασίλειο. Ειδικότερα, το αρμόδιο τμήμα προστασίας της φυσικής ζωής του Οχάιο σημείωσε ότι περισσότερα από 43.000 ζώα είχαν πεθάνει τόσο στην Ανατολική Παλαιστίνη, όσο και στις γύρω περιοχές.

Μάλιστα, αξιοσημείωτες είναι και οι σχετικές αναφορές των ειδικών, που υπογραμμίζουν ότι από τη στιγμή του εκτροχιασμού, σχεδόν όλα τα ψάρια των γύρω ποταμών είχαν πεθάνει. Οι αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι 38.222 ψάρια και περίπου 5.550 άλλα είδη, όπως είναι οι καραβίδες και άλλα αμφίβια, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του εκτροχιασμού, με το μέσο εύρος των θανάτων των ζώων να αγγίζει τα 80 χιλιόμετρα. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι κανένα από αυτά τα είδη δεν είναι είδος προς εξαφάνιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ