ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Λουτρό αίματος σε μοναστήρι - Χάος στη χώρα από τις οδομαχίες

Μιανμάρ: Λουτρό αίματος σε μοναστήρι - Χάος στη χώρα από τις οδομαχίες
AP

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρεις μοναχοί, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε ένα μοναστήρι στην πολιτεία Σαν της Μιανμάρ, καθώς τοπικές αντάρτικες ομάδες και η υποστηριζόμενη από τον στρατό χούντα αλληλοκατηγορούνται ότι διέπραξαν σφαγή.

Σημειώνεται πως η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στην πολιτική βία από τότε που ο στρατιωτικός ηγέτης, Μιν Άουνγκ Χλάινγκ, ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021.

Το πραξικόπημα ακολούθησε μια βάναυση στρατιωτική καταστολή των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους με πολίτες να πυροβολούνται, ενώ άλλοι απήχθησαν και βασανίστηκαν.

Από το πραξικόπημα, τουλάχιστον 2.900 άνθρωποι στη Μιανμάρ έχουν σκοτωθεί, ενώ περισσότεροι από 17.500 έχουν συλληφθεί, η πλειονότητα των οποίων εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης της Assistance Association for Political Prisoners (AAPP).

Το πραξικόπημα είχε επίσης ως αποτέλεσμα έξαρση των οδομαχιών μεταξύ του στρατού και μιας σειράς αντιστασιακών ομάδων που συμμάχησαν σε μια χώρα που μαστίζεται για δεκαετίες από εξεγέρσεις.

Ομάδες αντίστασης έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τον στρατό της Μιανμάρ για μαζικές δολοφονίες, αεροπορικές επιδρομές και εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων στις περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες, κατηγορίες που η χούντα αρνείται επανειλημμένα, παρά τον αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων.

Σύμφωνα με όσα έρχονται στο φως, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε ακόμη μια θηριωδίαστην Πολιτεία Σαν, το απομακρυσμένο και ορεινό βορειοανατολικό τμήμα της Μιανμάρ που συνορεύει με την Κίνα, το Λάος και την Ταϊλάνδη.

Στις φωτογραφίες και ένα βίντεο που τραβήχτηκε από το περιστατικό, και επαληθεύτηκε από το CNNi, φαίνονται τουλάχιστον 21 πτώματα στοιβαγμένα γύρω από το μοναστήρι Nan Nein, που βρίσκεται στην πόλη Pinlaung.

Πολλοί από τα θύματα, φαίνεται να φορούν πολιτικά ρούχα και έφεραν πολλαπλά τραύματα από πυροβολισμούς. Ανάμεσά τους ήταν επίσης τρια πτώματα ντυμένα με πορτοκαλί ρόμπες, που παραδοσιακά φορούσαν βουδιστές μοναχοί.

Στο βίντεο δοακρόνονται ορατές τρύπες από σφαίρες στους τοίχους του μοναστηριού.

Τα πτώματα φαίνονται να είναι μέσα σε λίμνη αίματος μέσα στο μοναστήρι.

«Βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν»

Τόσο το KNDF όσο και ο στρατός της Μιανμάρ συμφωνούν ότι μάχες έλαβαν χώρα στην περιοχή, αλλά όι δυο πλευρές διαφωνούν για όσα έγιναν στο μοναστήρι.

«Ο στρατός σκότωσε τρεις μοναχούς και 19 πολίτες στις 11 Μαρτίου», δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του KNDF, Φίλιπ Σοε Άουνγκ. «Τα στρατεύματά μας έφτασαν στο μοναστήρι στις 12 Μαρτίου και είδαν τα πτώματα» δήλωσε.

Σφοδρές μάχες είχαν λάβει χώρα μεταξύ τοπικών ανταρτών και του στρατού της Μιανμάρ σε μια περιοχή κοντά στο χωριό Ναν Νέιν την περασμένη εβδομάδα.

Αυτές οι μάχες επεκτάθηκαν με τους στρατιωτικούς βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές στο χωριό, αναγκάζοντας τους πολίτες να καταφύγουν στο κοντινό μοναστήρι, είπε ο Σοε Άουνγκ.

Περιγράφοντας το μακελειό, ο Σοε Άουνγκ. είπε: «Αυτοί οι πολίτες και οι μοναχοί βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τον στρατό της Βιρμανίας».

«Οι μοναχοί δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το μοναστήρι τους, έτσι πολίτες και μοναχοί έμειναν εκεί μαζί», συνέχισε.

Τα θύματα ήταν όλα άοπλα και πολλά σώματα έδειχναν σημάδια «βασανιστηρίων και ξυλοδαρμών» με «τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι», πρόσθεσε.

By Hannah Ritchie, Kocha Olarn, Heather Chen and Angus Watson, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ