ΚΟΣΜΟΣ

Κερδισμένη η Λεπέν από τις διαδηλώσεις στη Γαλλία - Νέα δημοσκόπηση

Κερδισμένη η Λεπέν από τις διαδηλώσεις στη Γαλλία - Νέα δημοσκόπηση
Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός», Μαρίν Λεπέν AP/Ludovic Marin

Το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν είναι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με αφορμή το συνταξιοδοτικό.

Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας IFOP που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Journal de Dimanche, αν γίνονταν σήμερα εκλογές το κόμμα της Μαρίν Λεπέν από το 21% που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του 2022 θα ανέβαινε στο 26%.

Στο ίδιο ποσοστό θα βρισκόταν και η αριστερή παράταξη του Ζαν Λυκ Μελανσόν η οποία το 2022 έλαβε 25%.

Η συμπαράταξη των κομμάτων που στηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν από το 27% θα έπεφτε στο 22%, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών από το 11% θα έπεφτε στο 10%.

«Δεν θα υποχωρήσουμε» δηλώνει ο Μακρόν

Από την πλευρά του, ανυποχώρητος δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζοντας παράλληλα τα βίαια επεισόδια που συνόδευσαν τις διαδηλώσεις της Πέμπτης 23/3, κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

«Δεν θα υποχωρήσουμε στην βία, καταδικάζω την βία με την μεγαλύτερη δριμύτητα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία

Σημειώνεται ότι επεισόδια, ταραχές, προσαγωγές και τραυματίες, ανάμεσά τους και εκατοντάδες αστυνομικοί, είναι ο απολογισμός της διαδήλωσης της προηγούμενης Πέμπτης των Γάλλων που εδώ και 11 μέρες διαμαρτύρονται στους δρόμους, για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν, προβλέπεται αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, δηλαδή από τα 62 που είναι σήμερα, στα 64.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι κατά την χθεσινή ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος έγιναν 457 προσαγωγές, ενώ τραυματίσθηκαν 441 αστυνομικοί και χωροφύλακες.

Σε δηλώσεις του στο δίκτυο Cnews, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι υπήρξαν 903 φωτιές κοινόχρηστων αντικειμένων και σκουπιδιών στο Παρίσι κατά την διάρκεια της διαδήλωσης των συνδικάτων την 23η Μαρτίου.

Την ίδια ώρα τα συνδικάτα, δείχνουν να μην υποχωρούν στις διαδηλώσεις και δηλώνουν αντίθετοι στο νέο νομοσχέδιο που αυξάνει τα όρια ηλικίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ