ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί τα ξενοδοχεία στην δυτική Ουκρανία έχουν τόσο μεγάλη πληρότητα;

Γιατί τα ξενοδοχεία στην δυτική Ουκρανία έχουν τόσο μεγάλη πληρότητα;
Καπνός ανεβαίνει στον ουρανό μετά από επίθεση ρωσικού πυραύλου στη Λβιβ της Ουκρανίας (Φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Jon Gambrell)

Εδώ και 14 μήνες η ζωή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά. Η Ρωσική εισβολή στην χώρα τον Φεβρουάριο του 2022 και οι καθημερινοί σχεδόν βομβαρδισμοί από τους Ρώσους σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια έχουν δημιουργήσει δύσκολες συνθήκες.

Παρά ταύτα υπάρχουν περιοχές στην Ουκρανία, στις οποίες η ζωή φαίνεται πως προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Ειδικά στην δυτική Ουκρανία που παραδοσιακά αποτελεί ένα από τα πλέον τουριστικά χειμερινά θέρετρα της χώρας τα ξενοδοχεία εμφανίζουν μεγάλη πληρότητα ακόμη και σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της πόλης Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας, ελάχιστα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σήμερα έχουν πληρότητα που ξεπερνά το 90%. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αμερικανικό μέσο ο Πρόεδρος των ξενοδόχων της Δυτικής Ουκρανίας εξήγησε τους λόγους.

Σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές οι μεγάλες και στην πλειονότητά τους σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής διαθέτουν από κατασκευής καταφύγιο. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής επίσης άνοιξαν από τις πρώτες ώρες του πολέμου τις πόρτες τους ως καταφύγια στον πληθυσμό των περιοχών και σήμερα παρά την κρίση που φέρνει μαζί του ο πόλεμος, έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά και να επενδύουν στην βελτίωσή των εγκαταστάσεων τους με επενδύσεις καθώς πρέπει η χώρα να συνεχίσει να υπάρχει και να είναι έτοιμη για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο.

Εντύπωση προκαλεί πως ακόμη και η ξενοδοχειακή μονάδα στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής προσελκύει ακόμη και σήμερα πολύ κόσμο. Η διευθύντρια του Leopolis, του σημαντικότερου ξενοδοχείου στο σημείο αναφέρει πως η μονάδα φιλοξενεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ανθρώπους που πολεμούν στα πεδία στα ανατολικά της χώρας οι οποίοι έχουν στείλει τις οικογένειές τους εκτός Ουκρανίας για λόγους ασφαλείας.

Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο οι οικογένειες αυτές επανενώνονται έστω και για λίγο, για λίγες στιγμές ανάμεσα σε πόλεμο και κανονικότητα. Χιλιάδες είναι επίσης οι άνθρωποι που σπεύδουν στο συγκεκριμένο σημείο της Ουκρανία για επιχειρηματικές συναντήσεις με Ουκρανούς. Το μεγαλύτερο κομμάτι των επενδυτών μάλιστα δεν προέρχεται από την ανατολική αλλά την Δυτική Ευρώπη. Είναι εκατοντάδες οι εταιρείες από την δυτική Ευρώπη που επιλέγουν σήμερα την επαφή και την συνεργασία με τους Ουκρανούς συνεργάτες τους επενδύοντας στο ότι ο πόλεμος δεν είναι δυνατό να διαρκέσει για πάντα και πως το αύριο της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες προοπτικές και για τα δύο συνεργαζόμενα μέρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ