ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Ετοιμάζεται να αποκαλύψει τους αστροναύτες της αποστολής Artemis II στη Σελήνη

NASA: Ετοιμάζεται να αποκαλύψει τους αστροναύτες της αποστολής Artemis II στη Σελήνη
AP/Eraldo Peres

Τέσσερις αστροναύτες -τρεις Αμερικανοί και ένας Καναδός- θα αξιοποιηθούν από τη NASA για να ολοκληρώσουν μια καθοριστική αποστολή στην τροχιά της Σελήνης, επιστρέφοντας τους ανθρώπους σε βαθύτερα σημεία στο ηλιακό σύστημα από ό,τι έχει επιτευχθεί εδώ και πέντε δεκαετίες.

Προγραμματισμένη να εκτοξευθεί το 2024, η Artemis II θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, πετώντας μακρύτερα στο διάστημα από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο μετά το πρόγραμμα Apollo.

Θα ανοίξει το δρόμο για το πλήρωμα του Artemis III που θα περπατήσει στο φεγγάρι το 2025, όλα με τον πιο ισχυρό πύραυλο του κόσμου και με τιμή που μέχρι τότε θα πλησιάζει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά από μήνες συνεδριάσεων κεκλεισμένων των θυρών, οι αξιωματούχοι της NASA σχεδιάζουν να αποκαλύψουν τα ονόματα των μελών του πληρώματος σε μια τελετή που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Δευτέρα (03/04).

Εάν όλα πάνε καλά, το Artemis II θα εκτοξευτεί γύρω στον Νοέμβριο του 2024 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα. Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, αν και η ακριβής απόσταση δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Αφού κάνει τον κύκλο της Σελήνης, το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη όπου θα προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αν και οι αξιωματούχοι παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με τις επιλογές τους, το CNNi μίλησε προηγουμένως με σχεδόν δώδεκα νυν και πρώην αξιωματούχους και αστροναύτες της NASA και παρουσιάζει τα ονόματα των πιθανών υποψηφίων.

Τα ονόματα που «κάνουν θόρυβο»

Ο Ριντ Γουάιζμαν, ένας 47χρονος παρασημοφορημένος ναυτικός αεροπόρος και πιλότος που επιλέχθηκε για πρώτη φορά ως αστροναύτης της NASA το 2009, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, σύμφωνα με προηγούμενα ρεπορτάζ του CNNi.

Ο Γουάιζμαν υπηρέτησε ως επικεφαλής του γραφείου αστροναυτών μέχρι τον Νοέμβριο του 2022. Αν και ο αρχηγός δεν επιτρέπεται να πετάξει ενώ κατέχει τη θέση, είναι σε θέση να διεκπεραιώσει τις καλύτερες αναθέσεις πτήσεων μόλις αποχωρήσει, ένα «αναγνωρισμένο προνόμιο» της δουλειάς, σύμφωνα με τον πρώην αστροναύτη της NASA Γκάρετ Ράιζμαν.

Ο Ριντ Γουάιζμαν (Πηγή: AP Photo/Dmitry Lovetsky)

Ο Βίκτορ Γκλόβερ, ένας 46χρονος ναυτικός αεροπόρος που επέστρεψε στη Γη από την πρώτη του διαστημική πτήση το 2021, όπου ήταν πιλότος της δεύτερης επανδρωμένης πτήσης του διαστημικού σκάφους Crew Dragon του SpaceX και πέρασε σχεδόν έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Είναι βετεράνος τεσσάρων διαστημικών περιπάτων και έχει μεταπτυχιακό μηχανικού.

Ο Ράντι Μπρέσνικ, 55 ετών, είναι επίσης παρασημοφορημένος ναυτικός αεροπόρος και πιλότος που πραγματοποίησε αποστολές μάχης για την υποστήριξη της Επιχείρησης Iraqi Freedom. Έχει πετάξει δύο αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: μια με το Διαστημικό Λεωφορείο και μια άλλη με ένα ρωσικό διαστημικό σκάφος Soyuz. Ο Μπρέσνικ αναφέρεται συχνά ως κορυφαίος υποψήφιος για την Artemis επειδή, από το 2018, έχει επιβλέψει την ανάπτυξη και τη δοκιμή όλων των πυραύλων και των διαστημικών σκαφών που θα χρησιμοποιηθούν στις αποστολές Artemis από το γραφείο αστροναυτών.

Η Ανν ΜακΚλέιν, 43, είναι παρασημοφορημένη πιλότος στρατού και απόφοιτη του West Point, η οποία πραγματοποίησε περισσότερες από 200 αποστολές μάχης για την υποστήριξη της Επιχείρησης Iraqi Freedom και αποφοίτησε από τη Σχολή Πιλότων Ναυτικών Δοκιμών των ΗΠΑ το 2013, την ίδια χρονιά που επιλέχθηκε για αστροναύτης της NASA. Μετά την εκτόξευση με ένα ρωσικό διαστημικό σκάφος Soyuz το 2018, πέρασε περισσότερες από 200 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και υπηρέτησε ως επικεφαλής δύο διαστημικών περιπάτων.

Η Στέφανι Γουίλσον είναι η πιο ανώτερη αστροναύτης σε αυτή τη λίστα. Η 56χρονη εντάχθηκε στην κατηγορία αστροναυτών της NASA το 1996 και υπηρέτησε ως επικεφαλής αποστολής σε τρεις πτήσεις του Διαστημικού Λεωφορείου, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης πτήσης μετά την καταστροφή στην Κολούμπια το 2003, όπου σκοτώθηκαν επτά αστροναύτες.

Η Κριστίνα Κοχ, 44, είναι βετεράνος έξι διαστημικών περιπάτων. Κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη διαστημική πτήση από γυναίκα, με συνολικά 328 ημέρες στο διάστημα. Η Κοχ είναι επίσης ηλεκτρολόγος μηχανικός που βοήθησε στην ανάπτυξη επιστημονικών οργάνων για πολλαπλές αποστολές της NASA. Πέρασε επίσης ένα χρόνο στο Νότιο Πόλο, μια επίπονη διαμονή που θα μπορούσε κάλλιστα να την προετοιμάσει για την ένταση μιας αποστολής στο φεγγάρι.

Η Τζέσικα Μέιρ είναι 45χρονη βιολόγος με διδακτορικό από το Scripps Institute of Oceanography. Ήταν μέλος της αποστολής της NASA Extreme Environment Mission Operations (NEEMO) το 2002, η οποία περιελάμβανε την παραμονή για μέρες σε μια υποβρύχια ερευνητική εγκατάσταση και, το 2016, ολοκλήρωσε μια αποστολή δύο εβδομάδων σε μια σπηλιά στην Ιταλία.

Η Κοχ και η Μέιρ πραγματοποίησαν μαζί τους τρεις πρώτους διαστημικούς περιπάτους αποκλειστικά για γυναίκες το 2019 και το 2020.

Στο πλήρωμα του Artemis II θα είναι και ένας αστροναύτης από τον Καναδά, όροι που επιβεβαιώθηκαν σε μια συνθήκη του 2020 μεταξύ των δύο χωρών.

Η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία έχει αυτήν τη στιγμή «στο κάδρο» μόλις τέσσερις αστροναύτες, αλλά μεταξύ αυτών, ο Τζέρεμι Χάνσεν έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο θόρυβο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi. Ο Χάνσεν επιλέχθηκε για να γίνει αστροναύτης σχεδόν πριν από 14 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να περιμένει την πρώτη του αποστολή πτήσης. Ο 47χρονος πιλότος μαχητικού έγινε πρόσφατα ο πρώτος Καναδός που τέθηκε επικεφαλής της εκπαίδευσης για μια νέα κατηγορία αστροναυτών της NASA.

Μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στο χώρο

Η NASA έχει επίσης δεσμευτεί στο παρελθόν να επιλέξει ένα πλήρωμα που περιλαμβάνει και τα δύο φύλα, από όλες τις φυλές και με επαγγελματική ποικιλομορφία.

Αυτά τα κριτήρια δεν ίσχυαν ιστορικά για αποστολές υψηλού προφίλ. Πηγαίνοντας πίσω στην εποχή των Διδύμων, οι αστροναύτες που επιλέχθηκαν για τις εναρκτήριες αποστολές με πλήρωμα ήταν μόνο λευκοί και άντρες και συνήθως είχαν στρατιωτικό υπόβαθρο ως πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών.

Αυτό ισχύει με την πιο πρόσφατη εναρκτήρια πτήση της NASA, της κάψουλας Crew Dragon του SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2020, στην οποία συμμετείχαν οι πρώην πιλότοι στρατιωτικών δοκιμών Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ.

Και μπορεί να ισχύει ως επί το πλείστον και για την αποστολή Artemis II. Ωστόσο, εάν επιλεγεί ο Γουάιζμαν, ένας λευκός άνδρας, αυτό σημαίνει ότι οι άλλες θέσεις θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να πάνε σε τουλάχιστον μία γυναίκα και τουλάχιστον ένα έγχρωμο άτομο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ