ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σε δίκη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Γαλλία: Σε δίκη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
AP/SANA

Την παραπομπή τριών υψηλόβαθμών αξιωματούχων του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε δίκη, διέταξαν σήμερα Γάλλοι τακτικοί ανακριτές, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι τρεις τους παραπέμπονται σε δίκη για τον θάνατο δύο Γαλλοσύρων πολιτών, του Μάζεν Ντάμπαγ και του γιου του Πάτρικ, που συνελήφθησαν το 2013, δήλωσε πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

Στην παραγγελία τους οι δικαστές ζήτησαν να διεξαχθεί δίκη για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και έγκλημα πολέμου σε βάρος του Άλι Μάμλουκ, του Τζαμίλ Χάσαν και του Άμπντελ Σαλάμ Μαχμούντ.

Ο Αλί Μάμλουκ είναι ο πρώην επικεφαλής των συριακών υπηρεσιών Πληροφοριών ο οποίος το 2012 έγινε διευθυντής του γραφείου Εθνικής Ασφάλειας, της ανώτατης αρχής μυστικών Υπηρεσιών στη Συρία.

Ο Τζαμίλ Χάσαν ήταν από την πλευρά του διευθυντής των υπηρεσιών Πληροφοριών της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας όταν εξαφανίστηκαν οι δύο Γαλλοσύροι, ενώ ο Άμπντελ Σαλάμ Μαχμούντ ήταν επικεφαλής του ερευνητικού παραρτήματος της υπηρεσίας Πληροφοριών της ΠΑ.

Οι κατηγορούμενοι, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης, αναμένεται να δικαστούν ερήμην.

«Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο, για πρώτη φορά στη Γαλλία, για τη δίκη πολύ υψηλά ιστάμενων στην ιεραρχία αξιωματούχων του συριακού κατασταλτικού μηχανισμού», ανέφεραν η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), το Συριακό Κέντρο για τα ΜΜΕ (SCM) και ο Σύνδεσμος ανθρωπίνων δικαιωμάτων (LDH), πολιτική αγωγή στην υπόθεση.

Η εισαγγελία είχε ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα το 2015 και ακολούθως κύρια ανάκριση για αναγκαστικές εξαφανίσεις και βασανιστήρια που συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τον Οκτώβριο του 2016, έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε ο αδελφός και θείος των αγνοουμένων, Ομπέιντα Ντάμπαγ.

Οι δύο Γαλλοσύροι, φοιτητής στη σχολή γραμμάτων και ανθρωπιστικών επιστημών της Δαμασκού γεννηθείς το 1993 ο Πάτρικ και κύριος σύμβουλος εκπαίδευσης στη γαλλική σχολή της Δαμασκού γεννηθείς το 1956 ο Μάζεν Ντάμπαγ, συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2013 από αξιωματικούς που δήλωσαν ότι ανήκαν στην υπηρεσία Πληροφοριών της συριακής ΠΑ.

Σύμφωνα με τον κουνιάδο του Μάζεν Ντάμπαγ, που συνελήφθη την ίδια στιγμή αλλά αφέθηκε ελεύθερος δύο ημέρες αργότερα, οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στη φυλακή αλ-Μέζεχ, που καταγγέλλεται πως είναι κέντρο βασανιστηρίων του καθεστώτος.

Στη συνέχεια δεν έδωσαν κανένα σημείο ζωής μέχρι που κηρύχθηκαν νεκροί από το καθεστώς τον Αύγουστο 2018. Σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, ο Πάτρικ πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 2014 και ο Μάζεν στις 25 Νοεμβρίου 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ