ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου μετά τα επεισόδια στο τέμενος Αλ Άκσα

Έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου μετά τα επεισόδια στο τέμενος Αλ Άκσα
Η ισραηλινή αστυνομία έχει αναπτυχθεί στο τέμενος Dome of the Rock στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ-Άκσα μετά από επιδρομή στον χώρο κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ (AP Photo/Mahmoud Illean)

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τετάρτη (05/04) το απόγευμα ο Αραβικός Σύνδεσμος, μετά την επιδρομή της αστυνομίας του Ισραήλ στο τέμενος αλ Άκσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Ιορδανία είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης σε συντονισμό με την Αίγυπτο και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Νωρίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε καταδικάσει την επιδρομή στο τέμενος αλ Άκσα.

«Η ακραία προσέγγιση που διέπει την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης θα οδηγήσει σε εκτεταμένες συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους, αν δεν αντιστραφεί», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπού Γάιτ.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν τα ξημερώματα της Τετάρτης ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και πιστούς μέσα στο ισλαμικό τέμενος αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο λατρείας του ισλάμ, εγείροντας ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων καθώς φέτος συμπίπτουν το Ραμαζάνι, το εβραϊκό και το χριστιανικό Πάσχα.

Καταγγέλλοντας αυτό το «έγκλημα άνευ προηγουμένου», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης να «πάνε μαζικά στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά για να το υπερασπιστούν».

Αντιδράσεις

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν αμέσως από το τέμενος, ενώ η Σαουδική Αραβία επεσήμανε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» οποιαδήποτε ενέργεια παραβιάζει «τις διεθνείς αρχές και τους κανόνες που διέπουν τον σεβασμό στη θρησκεία».

Η Αίγυπτος, παραδοσιακός μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ανακοίνωσε ότι θεωρεί «το Ισραήλ, δύναμη κατοχής, υπεύθυνο για αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση που ενδέχεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες εκεχειρίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατήγγειλε «τη βίαιη επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος (…) η οποία καταδεικνύει σε όλο τον κόσμο για μία ακόμη φορά την εγκληματική φύση αυτού του καθεστώτος αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση γνωρίζει νέα κλιμάκωση μετά την ορκωμοσία, στα τέλη Δεκεμβρίου, μίας από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ.

Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 91 Παλαιστίνιοι, 15 Ισραηλινοί και μία Ουκρανή, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που καταρτίστηκε με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις από τις παλαιστινιακές και τις ισραηλινές αρχές.

Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται, από την παλαιστινιακή πλευρά, μαχητές και άμαχοι, ανάμεσά τους και ανήλικοι, ενώ από την ισραηλινή πλευρά κυρίως άμαχοι, εκ των οποίων και ανήλικοι, καθώς και δύο μέλη της αραβικής μειονότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ