ΚΟΣΜΟΣ

«Διαπραγμάτευση» Ριαμπκόφ με πρέσβειρα των ΗΠΑ για τον δημοσιογράφο της WSJ

«Διαπραγμάτευση» Ριαμπκόφ με πρέσβειρα των ΗΠΑ για τον δημοσιογράφο της WSJ
AP/Alexander Zemlianichenko

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, συζήτησε την Πέμπτη με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία, Λιν Τρέισι, την υπόθεση του φυλακισμένου δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκερσκόβιτς, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ριαμπκόφ επανέλαβε τη θέση του υπουργείου ότι το ζήτημα της προξενικής πρόσβασης των ΗΠΑ στην υπόθεση του Γκερσκόβιτς θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία.

Ο Γκερσκόβιτς κατηγορήθηκε για κατασκοπεία την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύλληψή του στην πόλη Εκατερίνμπουργκ των Ουραλίων και προφυλακίστηκε για δύο μήνες. Η αμερικανική κυβέρνηση και η Wall Street Journal έχουν αρνηθεί ότι διενεργούσε κατασκοπεία.

Σημειώνεται πως η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί έντονες πιέσεις για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της εφημερίδας Wall Street Journal που κρατείται στην Ρωσία, και παρακολουθεί στενά την προφυλάκιση του, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

«Πιέζουμε σκληρά από τη στιγμή που μάθαμε ότι ο δημοσιογράφος κρατείται» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνέλαβε τον Ίβαν Γκερσκόβιτς με την κατηγορία ότι συνέλεγε πληροφορίες για μια εταιρεία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες συνιστούν κρατικό απόρρητο.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν «έντονα, σθεναρά, στενά» την κράτησή του, δήλωσε ο Κίρμπι.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για φέρουμε τον Ίβαν στο σπίτι του και τον Πολ Γουίλαν», δήλωσε ο Κίρμπι, αναφερόμενος στον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη που εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών στη Ρωσία με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας, την οποία ο ίδιος και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται. «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα την αποφύγουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ