ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: Δραπέτευσε σκηνοθετώντας το θάνατό του - Το κατάλαβαν ένα χρόνο μετά

Νότια Αφρική: Δραπέτευσε σκηνοθετώντας το θάνατό του - Το κατάλαβαν ένα χρόνο μετά
Πρωτοσέλιδα μετά την αποκάλυψη πως η σορός δεν άνηκε στον «βιαστή του Facebook» AP Photo/Denis Farrell

Βιαστής και δολοφόνος που δραπέτευσε από φυλακή της Νοτίου Αφρικής σκηνοθετώντας τον θάνατό του, συνελήφθη στην Τανζανία.

Ο Θάμπο Μπέστερ, κατάφερε για έναν ολόκληρο χρόνο να μείνει εκτός φυλακής, καθώς οι πάντες πίστευαν πως πέθανε όταν έβαλε φωτιά στο κελί του.

Το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του ξεκίνησε πριν από έναν μόλις μήνα, μετά από νέα έρευνα που έγινε στη σορό από την οποία προέκυψε πως επρόκειτο για κάποιον άλλο.

Ο Μπέστερ συνελήφθη τελικά την Παρασκευή μαζί με τη σύντροφό του και ένα τρίτο άτομο και θα εκδοθεί στη Νότια Αφρική.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι τρεις τους σχεδίαζαν να καταφύγουν στη γειτονική Κένυα.

Ο Μπέστερ, είναι διαβόητος στη χώρα ως «βιαστής του Facebook» καθώς ψάρευε τα θύματά του μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καταδικάστηκε το 2012 για το βιασμό και τη δολοφονία του μοντέλου Νομφούντο Ταϊχούλου. Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε καταδικαστεί για βιασμό και ληστεία σε βάρος δύο άλλων γυναικών.

Το Μάιο έγινε γνωστό πως βρέθηκε νεκρός στο κελί του αφού πρώτα αυτοπυρπολήθηκε. Ακολούθησαν τοπικά δημοσιεύματα, που αμφισβητούσαν το θάνατό του.

Το Μάρτιο, η αστυνομία άνοιξε ξανά το φάκελο της υπόθεσης με τις νέες έρευνες να αποδεικνύουν πως ο νεκρός είναι ένα άλλο άτομο που δεν έχει ταυτοποιηθεί και αιτία θανάτου του είναι χτύπημα στο κεφάλι με αμβλύ αντικείμενο.

Υπάλληλοι της βρετανικής εταιρίας φύλαξης που έχει την ευθύνη για τη φυλακή, κατηγορούνται πως τον βοήθησαν να αποδράσει.

Σύμφωνα με το BBC, τρεις υπάλληλοι απολύθηκαν για το περιστατικό.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι της εταιρίας δεν παρέστησαν σε συνεδρίαση της Βουλής για την απόδραση του Μπέστερ.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή στη Νότιο Αφρική, που έχει από τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικών επιθέσεων παγκοσμίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ