ΚΟΣΜΟΣ

Πεντάγωνο: Άγνωστο ακόμα το μέγεθος της διαρροής απόρρητων εγγράφων

Πεντάγωνο: Άγνωστο ακόμα το μέγεθος της διαρροής απόρρητων εγγράφων
Το πεντάγωνο AP/Patrick Semansky

Το Πεντάγωνο ακόμα προσπαθεί να εξακριβώσει το μέγεθος της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Κρις Μίγκερ.

Το CNNi μετέδωσε ότι ορισμένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν περιείχαν πληροφορίες που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το υπουργείο Άμυνας, εργάζεται σε 24ωρη βάση για να εξακριβώσει το εύρος και την έκταση της διαρροής, να εκτιμήσει τον αντίκτυπο που θα έχει αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι συνεχίζεται η έρευνα για το πως συνέβη το περιστατικό.

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών είναι τόσο το περιεχόμενο των πληροφοριών που διέρρευσαν αλλά και το σε ποια χέρια έχουν πέσει.

Ο αξιωματούχος είπε ακόμη πως ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενημερώθηκε πρώτη φορά για τη διαρροή στις 6 Απριλίου.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες για την υπόθεση με εταίρους και συμμάχους, που τους αφορά η διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουκρανική πηγή κοντά στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο CNNi, πως το Κίεβο προχωρά σε μερική τροποποίηση των στρατιωτικών του σχεδίων μετά τη διαρροή.

Τα 53 από τα έγγραφα συντάχθηκαν από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου. Ένα εξ’ αυτών αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τον Ζελένσκι. Το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη, δήλωσε πηγή του Κιέβου, ωστόσο Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από την διαρροή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ