ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα υπεγράφη στις ΗΠΑ ο νόμος για τα Πολιτικά Δικαιώματα του 1968

Σαν σήμερα υπεγράφη στις ΗΠΑ ο νόμος για τα Πολιτικά Δικαιώματα του 1968
Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ AP Photo

Σαν σήμερα, στις 11 Απριλίου του 1968 και μόλις μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Μπέινς Τζόνσον υπέγραψε σε νόμο τον Νόμο για τα Πολιτικά Δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος αυτός απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες τις διακρίσεις πώλησης, ενοικίασης και χρηματοδότησης κατοικιών με κριτήρια τη φυλή, τη θρησκεία, την καταγωγή, το φύλο και την οικογενειακή κατάσταση. Προβλέπεται, δηλαδή, η πρόσβαση στο δικαίωμα της δίκαιης στέγασης.

Σημειώνεται ότι, ο νόμος αυτός, ήρθε μετά από ένα μαζικό κύμα μη βίαιων διαμαρτυριών για πάνω από μία δεκαετία, μεταξύ 1955 και 1968, δημιουργώντας ένας πλαίσιο διαλόγου μεταξύ ακτιβιστών και κυβερνητικών αρχών. Να σημειωθεί, δε, ότι οι μορφές διαμαρτυρίας περιελάμβαναν μποϊκοτάζ, όπως το επιτυχημένο Μποϋκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερυ (1955) στην Αλαμπάμα, καθιστικές διαμαρτυρίες και μαζικές πορείες.

Υπενθυμίζεται πως, ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ο οποίος υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ