ΚΟΣΜΟΣ

Η Ινδονησία εξετάζει φόρο απρεπούς συμπεριφοράς σε τουρίστες στο Μπαλί

Η Ινδονησία εξετάζει φόρο απρεπούς συμπεριφοράς σε τουρίστες στο Μπαλί
(AP Photo/Tatan Syuflana)

Η Ινδονησία εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στους τουρίστες μετά από μια σειρά περιστατικών στα οποία ξένοι με κακή συμπεριφορά έχουν παραβιάσει νόμους ή έθιμα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Τουρισμού και Δημιουργικής Οικονομίας, Sandiaga Uno, δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι η πιθανότητα επιβολής τουριστικού φόρου «επί του παρόντος μελετάται».

«Αναμένουμε ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε (το θέμα)», είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jakarta Post.

Ωστόσο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι φοβούνται ότι ένας φόρος θα αποτρέψει τους ανθρώπους από το να επισκεφθούν, βλάπτοντας τον τουριστικό κλάδο σε μια περίοδο που εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία, ανέφερε η εφημερίδα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο συντονιστής υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επενδύσεων, Luhut Pandjaitan, ζήτησε επιβολή τουριστικού φόρου, λέγοντας ότι το Μπαλί ήταν ένας από τους φθηνότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και ότι αυτό «ενθάρρυνε πολλούς ξένους επισκέπτες χαμηλού εισοδήματος να έρθουν στο Μπαλί, οδηγώντας σε αύξηση της απείθαρχης συμπεριφοράς». Το νησί πρέπει να απομακρυνθεί από τον μαζικό τουρισμό και να επικεντρωθεί στο να γίνει ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός, είπε.

Πριν από την πανδημία, το Μπαλί, γνωστό για τα σημεία σερφ, τις σμαραγδένιες βεράντες με το ρύζι και τη νυχτερινή ζωή, προσέλκυε 6,2 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες ετησίως και ο τουρισμός εκτιμάται ότι συνεισφέρει περίπου το 60% της οικονομίας του νησιού.

Οι ντόπιοι έχουν απογοητευτεί ολοένα και περισσότερο με την ασέβεια ή την παράνομη συμπεριφορά των τουριστών – από ξένους που ποζάρουν γυμνοί σε ιερούς χώρους για φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι κακή οδήγηση στους δρόμους.

Ο κυβερνήτης του Μπαλί, Wayan Koster, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το νησί σχεδίαζε να απαγορεύσει στους τουρίστες να νοικιάζουν μοτοσικλέτες επειδή παραβίαζαν τους κανόνες κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης χωρίς κράνος ή άδεια.

Όταν ζήτησε επιβολή τουριστικού φόρου, ο Luhut ανέφερε ένα βίντεο στο οποίο ένας τουρίστας, τον οποίο σταμάτησε η αστυνομία επειδή οδηγούσε μοτοσικλέτα χωρίς κράνος ή πουκάμισο, φώναζε στους αστυνομικούς, κατηγορώντας τους ότι προσπάθησαν να κλέψουν χρήματα.

Οι Sandiaga και Luhut έχουν προτείνει τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται μέσω του φόρου να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της ανάπτυξης της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ