ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας για την απαγόρευση εισαγωγής σιτηρών

ΕΕ κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας για την απαγόρευση εισαγωγής σιτηρών
AP Photo/Vadim Ghirda

Τα «βέλη» της κατά της απόφασης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας να σταματήσουν τις εισαγωγές σιτηρών, ελαίων και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία έστρεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα τη Δευτέρα (17/4).

Ειδικότερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως η εμπορική πολιτική αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια μέτρα που λαμβάνονται μονομερώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Για να αξιολογηθεί η κατάσταση χρειάζονται περαιτέρω πληροφορίες, σημείωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ο συντονισμός των αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνεται αναγκαίος.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε προσωρινά τους δασμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία απ' όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 2022, σε μία προσπάθεια να επιτρέψει σε μία χώρα που αποτελεί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

Καθώς τα ουκρανικά προϊόντα συχνά δεν επανεξάγονται, τα υπουργεία στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία υποστηρίζουν πως οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσανάλογο ανταγωνισμό από τις αδασμολόγητες εισαγωγές.

Η Σλοβακία απαγόρευσε την πώληση ουκρανικού σιταριού ως τροφίμου και ζωοτροφής επικαλούμενη ανησυχίες για φερόμενη παρουσία φυτοφαρμάκων στα προϊόντα αυτά.

Οι Βρυξέλλες κατέστησαν διαθέσιμα σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ ως αγροτική βοήθεια σε επηρεαζόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο.

Ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας είναι υπό συζήτηση, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η απόφαση για ανανέωση της προσωρινής αναστολής των δασμών αναμένεται να ληφθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Η Επιτροπή πρότεινε τον Φεβρουάριο να φροντίσει για νέα μέτρα προστασίας προκειμένου να διευκολύνει την επαναφορά των δασμών αν χρειαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ