ΚΟΣΜΟΣ

RND για τουρκικές εκλογές: Ο «προδότης» που μπορεί να γίνει ο σωτήρας του Ερντογάν

RND για τουρκικές εκλογές: Ο «προδότης» που μπορεί να γίνει ο σωτήρας του Ερντογάν
O Μουχαρέμ Ιντζέ, προέδρου του «Κόμματος για την Πατρίδα» σε προεκλογική συγκέντρωση του 2018 AP Photo/Burhan Ozbilici

Την υποψηφιότητα του Μουχαρέμ Ιντζέ, προέδρου του «Κόμματος για την Πατρίδα» που όπως φαίνεται ανατρέπει τις δημοσκοπικές προβλέψεις των τουρκικών εκλογών, σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο Redaktions Netzwerk Deutschland (RND).

«Ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να είναι πιο ικανοποιημένος», σχολιάζει το RND και χαρακτηρίζει «μυστήριο» την υποψηφιότητα Ιντζέ, καθώς δεν έχει καμιά προοπτική νίκης.

«Ο Ιντζέ, τότε ως μέλος του αντιπολιτευόμενου CHP, είχε θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο και στις εκλογές του 2018, συγκεντρώνοντας το 31% των ψήφων ενώ ο Ερντογάν το 53%. Στη συνέχεια, ο Ιντζέ εξαφανίστηκε μέχρι το 2021, όταν και ίδρυσε ένα νέο δικό του κόμμα, το Κόμμα για την Πατρίδα», αναφέρει το RND όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υπολογίζουν πως θα συγκεντρώσει περίπου 5% - ένα ποσοστό όμως που μπορεί να ζημιώσει τον Κιλιτσντάρογλου. […] Πλέον, οι δημοσκοπήσεις δίνουν ως νικητή τον Ερντογάν, με προβάδισμα 5%». Διάφοροι εικάζουν πως πίσω από την επιμονή του Ιντζέ μπορεί να κρύβεται ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν, ωστόσο το γερμανικό δίκτυο αναφέρει ότι «υπάρχουν και αναφορές πως ο Ιντζέ ζήτησε πολιτικά ανταλλάγματα από την αντιπολίτευση, προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του, κάτι στο οποίο ο Κιλιτσντάρογλου αρνήθηκε να συναινέσει. […] Οι πολιτικοί του CHP θεωρούν τον Ιντζέ προδότη. Για τον Ερντογάν, όμως, θα μπορούσε να είναι σωτήρας», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ