ΚΟΣΜΟΣ

Ελπίδες για νέα κατάπαυση πυρός στο Σουδάν - Συνεδριάζουν σήμερα διεθνείς οργανισμοί

Ελπίδες για νέα κατάπαυση πυρός στο Σουδάν - Συνεδριάζουν σήμερα διεθνείς οργανισμοί
Βομβαρδισμοί στην πόλη Χαρτούμ στο Σουδάν AP Photo/Marwan Ali

Συνεδριάζουν σήμερα, Πέμπτη (20/4) οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, προκειμένου αιτηθούν νέα κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν για να εξασφαλιστούν ασφαλείς δίοδοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Υπενθυμίζεται ότι, η προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός, που είχε ανακοινωθεί την Τετάρτη (19/4) φαίνεται ότι απέτυχε, μολονότι τόσο ο στρατός όσο και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχαν ανακοινώσει ότι θα την τηρήσουν.

Με τις εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο πλευρές να μαίνονται για έκτη ημέρα, οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς νερό, ρεύμα και φαγητό, αποκλεισμένοι στα σπίτια τους.

Oι τραυματίες από σφαίρες και αεροπορικούς βομβαρδισμούς αυξάνονται, ενώ ακόμη και τα νοσοκομεία αποτελούν στόχο, με αποτέλεσμα ούτε κιαι εκεί να βρίσκεται κανείς ασφαλής.

Ο Στέφαν Ντουτζαριτς, εκπρόσωπος Τύπου της γενικής γραμματείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι «όλες αυτές οι αναφορές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές».

Στόχος τα νοσοκομεία

Στόχος στρατιωτικών επιδρομών έχουν γίνει 39 νοσοκομεία στο Σουδάν, σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών στο CNNi, καθιστώντας αδύνατο το ιατρικό προσωπικό να προσεγγίσει τους τραυματίες και να θάψει τα θύματα της σύρραξης.

«Από τις 9 το πρωί του Σαββάτου που άρχισαν οι μάχες, ήμασταν στόχος», είπε ένας γιατρός του νοσοκομείου της περιοχής Χαρτούμ στο CNNi, τα στοιχεία του οποίου δεν αποκαλύπτονται για λόγους ασφαλείας.

«Μία ευθεία επίθεση χτύπησε το μαιευτήριο. Ακούσαμε βαρύ οπλισμό και ξαπλώσαμε στο πάτωμα, μαζί με τους ασθενείς μας. Το νοσοκομείο δέχτηκε επίθεση» συμπλήρωσε.

Στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι ότι οι 177 αιγύπτιοι στρατιωτικοί που είχαν πέσει στα χέρια των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε ο σουδανικός στρατός, που πλέον έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΔΤΥ.

Νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωνε πως «συντονίζει τις προσπάθειές του με διάφορες αρμόδιες σουδανικές αρχές για την ασφαλή επιστροφή όλων των στρατιωτικών στη χώρα».

Οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου βρίσκονταν σε αεροπορική βάση στο βόρειο Σουδάν για «κοινά γυμνάσια», σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στο Κάιρο, όταν η αφρικανική χώρα βυθίστηκε στο χάος το Σάββατο.

«ΚΟΣΜΟΣ»: Το σχέδιο για την εκκένωση των Ελλήνων του Σουδάν

Σε ετοιμότητα για την παροχής συνδρομής στην εκκένωση των Ελλήνων του Σουδάν βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η αφρικανική χώρα βυθίζεται στο χάος και τη βία.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έβγαλε από το «συρτάρι» το επιχειρησιακό σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» και εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση, το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή σε συνεννόηση με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές.

Η απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν μπορεί να γίνει είτε με αεροπορικά είτε με πλωτά μέσα. Αν το σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» τεθεί σε εφαρμογή, θα επιλεγεί συγκεκριμένο σημείο εξόδου, ένα αεροδρόμιο ή ένα λιμάνι αφού πρώτα κριθεί ασφαλές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ