ΚΟΣΜΟΣ

Αναποφάσιστοι και δυσαρεστημένοι βγάζουν πρόεδρο στις τουρκικές εκλογές

Αναποφάσιστοι και δυσαρεστημένοι βγάζουν πρόεδρο στις τουρκικές εκλογές
Αναποφάσιστοι και δυσαρεστημένοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα AP Photo/Emrah Gurel

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και οι... δυσαρεστημένοι μπορεί να κρίνουν την επόμενη μέρα στην Τουρκία. Αυτό τονίζει σε ανάλυση της η Al Μonitor ενώ απομένουν λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες για να στηθούν οι κάλπες.

Σε αυτό συμφωνούν όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων οι οποίες αναφέρουν ότι στην πλειοψηφία τους οι αναποφάσιστοι που ανέρχονται σε ποσοστό 15% είναι νέοι άνθρωποι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Καθοριστικός για το αποτέλεσμα θα είναι ο ρόλος των ψηφοφόρων που έχουν αποφασίσει που θα ρίξουν την ψήφο τους αλλά εξακολουθούν να παραμένουν δυσαρεστημένοι με τους υποψήφιους.

Ο Ουλάς Τολ διευθυντής στο Social Impact Research Center με έδρα την Κωνσταντινούπολη τονίζει ότι αυτή η αβεβαιότητα κάνει αυτή την ψηφοφορία διαφορετική από τις προηγούμενες.

«Οι αναποφάσιστοι δεν είναι τόσοι πολλοί, αλλά υπάρχουν αρκετοί δυσαρεστημένοι που δεν είναι ικανοποιημένοι από τη επιλογή τους και μπορεί να αλλάξουν γνώμη»,υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον Τολ οι υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εκείνοι που δεν είναι σίγουροι για την επιλογή τους και όχι οι πιθανοί ψηφοφόροι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Παράλληλα ο συνασπισμός των έξι κομμάτων του οποίου ηγείται ο Κιλιτσντσάρογλου δεν έχει καταφέρει να τους κερδίσει το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να επιλέξουν άλλους υποψηφίους ή απλά να επιλέξουν την αποχή.

Από την πλευρά της η Ντεριά Κομουρτζού της Yoneylem η αύξηση οφείλεται σε δύο παράγοντες. Στο ότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι δεν έχουν καταλήξει στην επιλογή τους και στο ότι το εκλογικό σώμα δεν ενδιαφέρεται τόσο για τις βουλευτικές εκλογές.

Ενώ η πλειοψηφία συμφωνεί ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή δεν είναι σίγουρη ότι η ανάληψη της εξουσίας από την συμμαχία υπό το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) θα έχει θετικές επιπτώσεις.

Ο Μπερκ Εσέν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί συμφωνεί.

«Στο μυαλό τους μπορεί να προβληματίζονται για το αν ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση».

Οι μόνοι που ίσως μπορεί να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του είναι οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης που θεωρούνται επιτυχημένοι στο έργο τους.

Αγκάθι για τον αντίπαλο του Ερντογάν είναι και ο Μουχαρέμ Ιντζέ ο οποίος αρνείται να αποσύρει την υποψηφιότητά του με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν 8% αυξάνοντας την πιθανότητα για δεύτερο γύρο.

Γι αυτό και είναι σημαντικό για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές. Σε μία τέτοια περίπτωση θα έχουν ψυχολογικό προβάδισμα έναντι του δεύτερου γύρου.

«Στις βουλευτικές εκλογές οι αναποφάσιστοι μπορεί να φέρουν μια νέα και αναπάντεχη αυγή», καταλήγει ο Εσέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ