ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών από τις δυτικές χώρες

Σουδάν: Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών από τις δυτικές χώρες
Ερείπια από τον πόλεμο στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν AP/Marwan Ali

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών από τις χώρες της Δύσης στο Σουδάν, καθώς νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης 26/4 τόσο η Βρετανία όσο και η Τουρκία, απομάκρυναν επιπλέον άμαχους υπηκόους τους από το πεδίο των μαχών.

Η Βρετανία απομάκρυνε 200-300 πολίτες της από το σπαρασσόμενο από συγκρούσεις Σουδάν, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, προσθέτοντας «εκτεταμένη επιχείρηση» απομάκρυνσης κι άλλων Βρετανών βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Αναμένουμε ότι περίπου 200-300 έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν στις τελευταίες πτήσεις, αλλά τώρα ξεκινάμε εκτεταμένη επιχείρηση», δήλωσε η Μπράβερμαν στο Sky News.

Μεταγωγικό αεροπλάνο που ανήκει στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις RAF με περίπου 40 πολίτες προσγειώθηκε χθες, Τρίτη, στην Κύπρο, δήλωσε αργά χθες το βράδυ εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Βρετανία άρχισε εκτεταμένη επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών της από το Σουδάν χθες, ενώ κι άλλα κράτη απομακρύνουν πολίτες τους που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα από τις βίαιες συγκρούσεις που μαίνονται ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει σε περίπου 4.000 τους Βρετανούς που βρίσκονται στο Σουδάν.

Οι πρώτοι Τούρκοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν έφθασαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Aεροσκάφος με 100 και πλέον επιβάτες προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κατέγραψαν κάμερες της τηλεοπτικής υπηρεσίας του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Αναχώρησαν από την Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, όπου πήγαν με χερσαία μέσα από το Χαρτούμ.

Εντός της ημέρας θα αφιχθούν αρκετές ακόμη πτήσεις με Τούρκους που πέρασαν στην Αιθιοπία από το Σουδάν.

Οι μάχες συνεχίζονταν –κατά τόπους εντείνονταν– χθες Τρίτη στο Σουδάν, παρά το ότι θεωρητικά παραμένει σε ισχύ κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ, που μεσολάβησαν για να συναφθεί συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν να τερματίσουν τον πόλεμο και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 17 Έλληνες

Ακόμα 17 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν το βράδυ της Τρίτης. Αρχικά 7 άτομα αφίχθηκαν οδικώς στην Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας Καΐρου, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγη ώρα αργότερα, ακόμη δέκα Έλληνες έφτασαν στο Αμμάν της Ιορδανίας με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε τις ευχαριστίες του και στην Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ