ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας σπάει την παράδοση: Δίνει για πρώτη φορά ψήφο σε γυναίκες μοναχές

Ο Πάπας σπάει την παράδοση: Δίνει για πρώτη φορά ψήφο σε γυναίκες μοναχές
AP

Μία ακόμη ιστορική απόφαση έλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος, δίνοντας δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά σε μοναχές στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με το BBC πέντε μοναχές θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε μια σημαντική παγκόσμια συνάντηση επισκόπων που θα γίνει τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση δεδομένου ότι η λειτουργία της Εκκλησίας του Πέτρου κυριαρχείται από άντρες για αιώνες.

Μέχρι πρότινος οι γυναίκες μπορούσαν να παρευρεθούν στη σύνοδο και απλά να παρακολουθούν τις εργασίες. Οι άνδρες ωστόσο θα εξακολουθήσουννα δίνουν την πλειοψηφία των ψήφων στη συγκεκριμένη σύνοδο.

Αυτή δεν ήταν η μόνη ιστορική απόφαση, που είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνει δεκτή με επευφημίες από όλους στο Βατικανό, που έλαβε. Ο Ποντίφικας ανακοίνωσε ότι τα δικαιώματα ψήφου θα επεκταθούν επίσης σε 70 επιλεγμένους λαϊκούς. Τόνισε μάλιστα ότι ελπίζει οι μισές από αυτές τις ψήφους να είναι από γυναίκες και νέους.

Η Διάσκεψη Χειροτονίας Γυναικών, με έδρα τις ΗΠΑ και η οποία συνηγορεί υπέρ των γυναικών ιερέων, μιλά σε ανακοίνωσή της στο Twitter για «σημαντική ρωγμή στην οροφή».

«Για χρόνια οι εκπρόσωποι και οι επίσκοποι του Βατικανού αντιστέκονταν, μεταβάλλοντας τις θέσεις τους σε κάθε σύνοδο στο ερώτημα γιατί δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ψηφίσουν. Η ανομολόγητη αιτία ήταν πάντα ο σεξισμός», έγραψε.

«Στο εγγύς μέλλον ελπίζουμε η σύνοδος να συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό σώμα του λαού του Θεού» προσθέτουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ