ΚΟΣΜΟΣ

Το Ocean Viking διέσωσε 15 μετανάστες στη Μεσόγειο

Το Ocean Viking διέσωσε 15 μετανάστες στη Μεσόγειο
AP Photo (φωτογραφία αρχείου)

Το Ocean Viking, το πλοίο της SOS Méditerranée, διέσωσε χθες Πέμπτη το απόγευμα 15 μετανάστες που βρίσκονταν σε κίνδυνο στα διεθνή ύδατα «στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Μάλτας», ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση.

Κανένας από τους επιβαίνοντες στο σκάφος από πλεξιγκλάς, το οποίο ήταν «ακατάλληλο για πλεύση», δεν φορούσε σωσίβιο, σημείωσε η ΜΚΟ με έδρα τη Μασσαλία στη νότια Γαλλία.

Σήμερα το πρωί το Ocean Viking συνέχιζε «την επιχείρηση διάσωσης» άλλων μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο, πρόσθεσε, και κατά συνέπεια δεν κατευθύνεται ακόμη προς λιμάνι.

Η SOS Méditerranée δεν διευκρίνισε αν οι ιταλικές αρχές της έχουν προσφέρει ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους μετανάστες.

Πριν μία εβδομάδα, και αφού διέσωσε 29 ανθρώπους που βρίσκονταν επίσης σε σκάφος από πλεξιγκλάς και κινδύνευαν, το Ocean Viking αναγκάστηκε να κατευθυνθεί στο λιμάνι του Μπάρι, που απείχε δύο ημέρες από το σημείο της διάσωσης.

Αν και πολλές διασώσεις γίνονται στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Μάλτας, οι αρχές της χώρας δεν απαντούν ποτέ στα αιτήματα των ΜΚΟ για την παροχή βοήθειας και τελικά οι ιταλικές αρχές είναι αυτές που τους προσφέρουν ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση των μεταναστών.

Στις αρχές Ιανουαρίου αρκετές διεθνείς ΜΚΟ είχαν καταγγείλει την προσπάθεια της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας «να παρεμποδίσει την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που κινδυνεύουν» στη Μεσόγειο, αναγκάζοντας τα πλοία τους να κατευθύνονται «χωρίς καθυστέρηση» σε ιταλικό λιμάνι έπειτα από κάθε διάσωση και ορίζοντας συνήθως ιδιαίτερα απομακρυσμένα λιμάνια, περιορίζοντας ντε φάκτο την ικανότητά τους να προσφέρουν βοήθεια.

Η κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτίμησε ότι το 2022, 1.417 μετανάστες χάθηκαν εκεί. Από την αρχή του έτους ήδη 824 μετανάστες αγνοούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ