ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση της Liberation: Για πρώτη φορά σε δυσμενή θέση ο Ερντογάν

Ανάλυση της Liberation: Για πρώτη φορά σε δυσμενή θέση ο Ερντογάν
Turkish Presidency via AP

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε πριν από 20 χρόνια το τιμόνι της χώρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει άρθρο της Liberation .

To εν λόγω άρθρο τονίζει ότι υπάρχουν τρεις λόγοι από τους οποίους ενδέχεται να χάσει την εξουσία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο πρώτος λόγος είναι η υγεία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει ξαφνικά δημόσιες εμφανίσεις του, κάτι που προκάλεσε την ανησυχία των ανθρώπων που τον πλαισιώνουν.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου που είναι βασικός αντίπαλός του, είναι ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και κυρίαρχος αυτού του συνασπισμού, ο οποίος εκτείνεται από την εθνικιστική δεξιά έως τα πρώην στελέχη που ανήκαν στο κόμμα του Ερντογάν.

Μάλιστα, ο Μπαϊράμ Μπαλγκί, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη, τονίζει πως «ακόμη και το γεγονός ότι ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δεν είναι χαρισματικός, λειτουργεί προς όφελός του και συνάδει πλέον με τις ανάγκες της τουρκικής γνώμης που δεν θέλει πλέον έναν ισχυρό άνδρα που να παρενοχλεί τα πλήθη και να παρουσιάζεται ως σωτήρας του έθνους».

Ο τρίτος λόγος που μπορεί να χάσει ο Ερντογάν την εξουσία, είναι η οργή και αγανάκτηση που επικρατεί μετά τους φονικούς σεισμούς, που άφησαν πίσω χιλιάδες νεκρούς.

Οι Τούρκοι πολίτες δεν είναι θυμωμένοι μόνο με τη διαχείρισή της τραγωδίας, αλλά και από το γεγονός πως ο Ερντογάν αναδείχθηκε πολιτικά, επειδή ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει αντισεισμικά έργα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, στα τέλη του προηγούμενο αιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ