ΚΟΣΜΟΣ

Οι νέοι επικίνδυνοι δρόμοι ανάμεσα σε Μόσχα και Τεχεράνη

Οι νέοι επικίνδυνοι δρόμοι ανάμεσα σε Μόσχα και Τεχεράνη
Ο Πούτιν με τον Ιρανό ομόλογό σε τηλεδιάσκεψη κατά την οποία υπέγραψαν νέα διμερή συμφωνία στις 17 Μαΐου, 2023. Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός των απωλειών στα πεδία αλλά και αυτών που έχουν φέρει οι πρωτοφανείς κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα δημιουργούν την ανάγκη το Κρεμλίνο να δημιουργήσει ή να «αναθερμάνει» παλαιές και βαλτωμένες σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας και ο Ιρανός ομόλογός του μέσω τηλεδιάσκεψης υπέγραψαν νέα διμερή συμφωνία ποικιλόμορφης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Ιράν αποτελεί σήμερα μαζί με την Τουρκία ίσως τους δύο ουσιαστικότερους εταίρους της Ρωσίας καθώς η Κίνα μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος «κίνδυνος» για την Δύση και ο μεγαλύτερος, σε μέγεθος «φίλος» της Μόσχας, αλλά ΝΑΤΟ και ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να διατηρήσουν κάποιο χάσμα ανάμεσα σε Μόσχα και Πεκίνο.

Ραΐσι και Πούτιν αφού αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις υπέγραψαν μία συμφωνία που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει και την κατασκευή ενός τεράστιου διαδρόμου σύνδεσης των δύο χωρών. Το συγκεκριμένο έργο μπορεί να μην απασχόλησε τους τίτλους των μεγάλων ειδησεογραφικών μέσων αλλά είναι βέβαιο πως τις λεπτομέρειες της κατασκευής του έχει ζητήσει όσο το δυνατόν συντομότερα από τις μυστικές του υπηρεσίες ο Λευκός Οίκος. Στη νέα συμφωνία Τεχεράνης – Μόσχας περιλαμβάνεται η οριστική περαίωση μίας σιδηροδρομικής γραμμής 164 χιλιομέτρων η οποία ουσιαστικά θα ενώνει την ιρανική πόλη της Αστάρα στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν στις όχθες της Κασπίας και την πόλη Ραχτ, νοτιότερα. Το συγκεκριμένο έργο αν και είχε συμφωνηθεί αρχικά ανάμεσα στις δύο χώρες στις αρχές του 2000 δεν πήρε ποτέ σάρκα και οστά λόγω των «τεταμένων» αρκετές φορές σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Δυτικές πηγές σημειώνουν πως η σημερινή διμερής συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας ανάμεσα σε Ιράν και Ρωσία, με την Τεχεράνη να έχει δώσει σημαντικό αριθμό πυραύλων αλλά κυρίως drones στις ρωσικές δυνάμεις τον τελευταίο έναν χρόνο αλλά κυρίως είναι ένας κοινός δρόμος προκειμένου οι δύο χώρες να παρακάμψουν τις κυρώσεις που ΗΠΑ και Ευρώπη τους έχουν επιβάλλει τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων το έργο δεν αφορά τόσο την κατασκευή μίας σιδηροδρομικής γραμμής όσο ενός τεράστιου διαδρόμου περισσότερων από 7.000 χιλιομέτρων μέσω του οποίου Ρωσία και Ιράν θα έχουν την δυνατότητα να διακινούν τα προϊόντα τους χωρίς να είναι αναγκασμένες να περνούν είτε από την Μαύρη θάλασσα είτε από την Βαλτική. Πούτιν και Ραΐσι φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει σε όλες τις λεπτομέρειες προκειμένου να δώσουν απατήσεις και λύσεις ουσίας στον ασφυκτικό αποκλεισμό κυρώσεων που τους έχει επιβληθεί. Ο συγκεκριμένος διάδρομος, που πηγές από το Κρεμλίνο αναφέρουν πως περιλαμβάνει οδικό, ναυτικό αλλά και αεροπορικό τμήμα θα ελέγχεται αποκλειστικά από τις δύο χώρες καθώς αφορά τόσο τα εδάφη όσο και τον δικό τους εναέριο χώρο. Στόχος της Ρωσίας είναι ξεκάθαρα να αποκτήσει άμεσα ασφαλή πρόσβαση στις αγορές της Ασίας και του Ιράν να επωφεληθεί από την κατάσταση και να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά συμβόλαια.

Η συγκεκριμένη συμφωνία που αφήνει εκτός την Μαύρη Θάλασσα και μοιραία την Τουρκία φαίνεται πως ακόμη δεν έχει συζητηθεί ανάμεσα σε Ερντογάν και Πούτιν. Η επιλογή χρόνου για τις ανακοινώσεις από τον Ρώσο Πρόεδρο εν μέσω εκλογών στην Τουρκία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες από την Άγκυρα. Η Μόσχα γνωρίζει πως η Τουρκία μπορεί να αλλάξει επικεφαλής ή και πολιτική κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και πιέσεις και σπεύδει να θωρακιστεί για κάθε ενδεχόμενο.

Για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη η συγκεκριμένη εξέλιξη θα πρέπει να ακουστεί και να θορυβήσει καθώς ο τρόπος με τον οποίο έχουν επιλεγεί οι κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία και η χωρίς χρονοδιάγραμμα εφαρμογή τους σπρώχνει καθημερινά τη Μόσχα στα «σχοινιά». Οι παραινέσεις του Εμανουέλ Μακρόν ακόμη και μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να μην γίνει αυτοσκοπός της Δύσης η εξαφάνιση της Ρωσίας σήμερα θα πρέπει να γίνουν θέμα όχι μίας απλής συζήτησης αλλά μίας παγκόσμιας συμφωνίας. Οι δρόμοι που περνούν από τα εδάφη του καθεστώτος του Ιράν είναι εξόχως επικίνδυνοι.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ