ΚΟΣΜΟΣ

Ο Π. Βαλασόπουλος στο CNN Greece για το «όχι» γερμανικού δικαστηρίου στον Ερντογάν (vid)

Ο Π. Βαλασόπουλος στο CNN Greece για το «όχι» γερμανικού δικαστηρίου στον Ερντογάν (vid)
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Murad Sezer

«Όχι» είπε Γερμανικό εφετείο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε καταθέσει έφεση μετά την άρνηση κατώτερου δικαστηρίου να διατάξει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού εκδοτικού ομίλου Axel Springer.

Ο Παντελής Βαλασόπουλος, δημοσιογράφος στο Βερολίνο, μιλά στο CNN Greece για την συγκεκριμένη απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης κι εξηγεί αν σχετίζεται με την πρόσφατη αναγνώριση από την γερμανική Βουλή της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή ένα ποίημα-κείμενο του Γιαν Μπέμερμαν, που διαβάστηκε στις 31 Μαρτίου στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, στο οποίο περιγράφεται ο Ερντογάν ως παιδόφιλος και κτηνοβάτης.

Τότε, ο Ματίας Ντέπφνερ διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Springer, σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της συντηρητικής εφημερίδας Die Welt, είχε εκφράσει την υποστήριξή του στον Γιαν Μπέμερμαν.

«Θεωρώ ότι το ποίημά σας ήταν επιτυχημένο. Μου προκάλεσε τρανταχτά γέλια», είχε γράψει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, σημειώνοντας ακόμη πως συμφωνεί "πλήρως" με τις "διατυπώσεις και τις προσβολές" του σατιρικού ηθοποιού.

Ακολούθησε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα από την πλευρά του Ερντογάν, που απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό από το δικαστήριο της Κολονίας, για να φτάσουμε στην σημερινή (21/6) απόφαση του εφετείου της ίδιας πόλης: «Όπως και το (πρωτοβάθμιο) δικαστήριο, το Εφετείο εκτιμά πως η 'ανοικτή επιστολή' του Ντέπφνερ είναι συμβατή με το άρθρο 5 του Συντάγματος" που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ