ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν vs Κιλιτσντάρογλου: Στις κάλπες από το πρωί οι Τούρκοι ψηφοφόροι

Ερντογάν vs Κιλιτσντάρογλου: Στις κάλπες από το πρωί οι Τούρκοι ψηφοφόροι
Η διαδικασία των τουρκικών προεδρικών εκλογών της 28ης Μαίου σε εκλογικό κέντρο AP Photo/Francisco Seco

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής (28/5) οι Τούρκοι εκλογείς, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να δίνουν την -μάλλον άνιση- «μάχη» για την προεδρία της χώρας. 

Περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Τουρκίας, με τη διασπορά να έχει ψηφίσει ήδη, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα πολιτικά προγράμματα που προέταξαν οι υποψήφιοι από τις 08:00 ως τις 17:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας).

Το προβάδισμα του Ερντογάν πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί και ακόμη πιο δύσκολα η «Συμμαχία των έξι» κομμάτων της αντιπολίτευσης θα καταφέρει να στερήσει από τον Τούρκο Πρόεδρο ακόμη μια θητεία, ίσως την δυσκολότερη της εικοσαετούς πρωταγωνιστικής του παρουσίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Ερντογάν στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου απέδειξε την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει –παρά τον πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου– από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς και τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Απέναντί του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και τη νεολαία.

Τα διακυβεύματα του δεύτερου γύρου

Μείζον διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι οι 8,3 εκατομμύρια ψήφοι των πολιτών οι οποίοι δεν εκφράστηκαν στον πρώτο γύρο, μολονότι η συμμετοχή έφθασε το 87%.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών ήταν «ανταγωνιστικός», όμως εν μέρει «περιορισμένος» από το «αθέμιτο πλεονέκτημα» που δόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στον αρχηγό του κράτους και την παράταξή του, έκρινε η κοινή αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ (του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθεί το βράδυ και θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά από τους συμμάχους της Τουρκίας, ιδίως στο NATO.

Ένα εκατομμύριο παρατηρητές

Άτονος μετά τον πρώτο γύρο, μοιάζοντας αποσβολωμένος καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη νίκη που η συμμαχία του θεωρούσε δεδομένη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανεμφανίστηκε τέσσερις ημέρες αργότερα, πολύ περισσότερο επιθετικός, πολύ λιγότερο χαμογελαστός, μεταμορφωμένος σε σύγκριση με την περίοδο που ξεκίναγε την εκστρατεία του.

Ελλείψει συστηματικής πρόσβασης στα μεγάλα ΜΜΕ, πάνω απ’ όλα στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, που αφοσιώθηκαν στην προβολή της εκστρατείας του αρχηγού του κράτους, έδινε μάχες στο Twitter, ενώ υποστηρικτές του πήγαιναν πόρτα-πόρτα να δουν ψηφοφόρους, να τους κινητοποιήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ