ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια καταστροφή ένας πόλεμος για την Ταϊβάν λένε Ουάσινγκτον και Πεκίνο

Παγκόσμια καταστροφή ένας πόλεμος για την Ταϊβάν λένε Ουάσινγκτον και Πεκίνο
U.S. Navy via AP/ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου με αφορμή τη διέλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου από το Στενό της Ταϊβάν με τις δύο πλευρές να κρούουν καμπανάκι για τις παγκόσμιες καταστροφικές συνέπειες μιας μεταξύ τους πολεμικής αντιπαράθεσης.  

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι δύο πολεμικά πλοία, ένα αμερικανικό και ένα καναδικό, τα USS Chung-Hoon και το HMCS Montreal αντίστοιχα, διέπλευσαν το Στενό της Ταϊβάν στο πλαίσιο άσκησης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι κινεζικό πολεμικό έπλεε με επικίνδυνο τρόπο σε απόσταση 137 μέτρων από το αμερικανικό πολεμικό την ώρα που η Κίνα κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι προκαλούν σκόπιμα στην περιοχή.

Οι U.S. Navy via APυποστηρίζουν ότι το πλοίο τους αναγκάστηκε να κόψει ταχύτητα για να αποφύγει τη σύγκρουση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λινγκ Σανγκφού σε ομιλία του σε σύνοδο στη Σιγκαπούρη κατηγόρησε της U.S. Navy via AP ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους.

Κατέληξε λέγοντας ότι μία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών θα ήταν μια καταστροφή που δεν θα μπορέσει να την υποστεί ο κόσμος

Η προειδοποίηση του Λι ήρθε μία μέρα μετά την τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν ότι ένας πόλεμος για την Ταϊβάν θα ήταν καταστροφικός με άγνωστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ