ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες νεκρά ψάρια λόγω της υπερχείλισης του φράγματος «Νόβα Κακχόβκα» στην Ουκρανία

Χιλιάδες νεκρά ψάρια λόγω της υπερχείλισης του φράγματος «Νόβα Κακχόβκα» στην Ουκρανία
Πλημμύρα στη Χερσώνα Russian-controlled administration of Kherson Region / AP

Ένα τεράστιο νεκροταφείο νεκρών ψαριών έχει δημιουργηθεί στο χωριό Μαριάνσκε στη νότια Ουκρανία λόγω της πλημμύρας που προκλήθηκε από την κατάρρευση του φράγματος «Νόβα Κακχόβκα».

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ανώτερου προεδρικού συμβούλου Μιχαϊλο Ποντόλιακ, ο οποίος προέβλεψε «μια παγκόσμια οικολογική καταστροφή και χιλιάδες ζώα και οικοσυστήματα θα χαθούν τις επόμενες ώρες».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ήδη χαρακτηρίσει την καταστροφή του φράγματος ως «οικολογική καταστροφή».

Οι διασώστες μετά την έκρηξη στο φράγμα «Νόβα Κακχόβκα» δίνουν τεράστια μάχη για να απομακρύνουν τους κατοίκους από τα θολωμένα και λασπώδη νερά που πλέον φτάνουν ακόμη και τις στέγες των σπιτιών στη Χερσώνα.

Να σημειωθεί ότι, η καταστροφή στον ποταμό Δνείπερο προκάλεσε πλημμύρα σε ένα μεγάλο μέρος της γραμμής του μετώπου στην περιοχή.

Οι εθελοντές οδηγούν τους πολίτες στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου κάποιοι επιβιβάζονται στο λεωφορείο για τη γειτονική πόλη Μικολάιφ. Υπάρχει επίσης ένα τρένο που περιμένει τους διασωθέντες. Πολλοί ωστόσο προτιμούν να παραμείνουν στη Χερσώνα και στα γειτονικά χωριά, ελπίζοντας ότι η στάθμη του νερού θα υποχωρήσει.

Ο Σέρχι Τροφίμοφ, 34 ετών, εθελοντής στην ανθρωπιστική οργάνωση «Proliska», εργάζεται από το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό, βοηθώντας τους ανθρώπους να βρουν μεταφορικό μέσο.

«Θέλουν να περιμένουν μέχρι να πέσει η στάθμη, για αυτόν δεν θέλουν να πάνε πολύ μακριά. Θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Με σύμμαχο μικρές βάρκες και αμφίβια οχήματα, καταβάλλουν προσπάθειες για να σώσουν κυρίως παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και κατοικίδια που απειλούνται πιο άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ