ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μετατόπισαν αρχαίες πέτρες για να χτίσουν κατάστημα

Γαλλία: Μετατόπισαν αρχαίες πέτρες για να χτίσουν κατάστημα
Pixabay

Πέτρες που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή μετατοπίστηκαν από μια έκταση  στη δυτική Γαλλία προκειμένου να ανοίξει ο χώρος για ένα νέο κατάστημα σιδηρικών, πυροδοτώντας κριτική στον τοπικό δήμαρχο.

Ο δήμαρχος του Καρνάκ, Ολιβιέ Λεπίκ, επέμεινε ότι συμμορφώθηκε με το νόμο για τη χορήγηση άδειας σχεδιασμού για το νέο κατάστημα του Mr Bricolage.

Η περιοχή βρίσκεται στην Βρετάνη της Γαλλίας, κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού και είναι γνωστή για τις εκτεταμένες εκτάσεις με πέτρες της νεολιθικής εποχής, που ονομάζονται «μενίρ» (‘menhir’).

Σύμφωνα με τον Λεπίκ, οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην τοποθεσία, η οποία βρίσκεται τρία χιλιόμετρα μακριά από ένα προστατευόμενο τουριστικό αξιοθέατο, διαπίστωσαν ότι είχε «χαμηλή αρχαιολογική αξία» και δεν άξιζε αρχαιολογική προστασία.

Η απομάκρυνση των μενίρ τράβηξε την προσοχή των εθνικών μέσων ενημέρωσης με αφορμή μια ανάρτηση του ερασιτέχνη αρχαιολόγου στην περιοχή, Κριστιάν Ομπέλτζ, ο οποίος κατηγόρησε τις τοπικές αρχές ότι διεξήγαγαν διάφορες ενέργειες «μετουσιώνοντας αυτόν τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο χώρο».

«Η τελευταία είναι η πολεοδομική άδεια που χορηγήθηκε από τον δήμαρχο του Καρνάκ για ένα κατάστημα Mr Bricolage, καταστρέφοντας 39 μενίρ», έγραφε ο Ομπέλτζ στην ανάρτηση που έκανε αυτόν τον μήνα.

Η τοποθεσία συμπεριλαμβάνεται στην αίτηση για καταχώριση στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που πρόκειται να υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, προσέθετε.

«Είτε είναι λίγη είτε όχι, (η τοποθεσία) έχει αρχαιολογική αξία», σημείωσε ο αρχαιολόγος στο θυγατρικό του CNNi, BFMTV.

Εν τω μεταξύ, ο Λεπίκ είπε στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι CNews την Πέμπτη 08/06 ότι η κάλυψη της διαμάχης από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» της κατάστασης.

«Δεν υπήρχαν ποτέ 39 μενίρ σε αυτό το μέρος. Οι προληπτικές ανασκαφές που πραγματοποιήσαμε το 2015 το δείχνουν ξεκάθαρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι πέτρες βρίσκονταν σε εμπορική ζώνη, απέναντι από πρατήριο καυσίμων, κοντά σε σούπερ μάρκετ και κέντρο ανακύκλωσης.

«Δεν είναι πραγματικά οι εικόνες που περιγράφονται σε ορισμένα άρθρα των μέσων ενημέρωσης. Νιώθω σαν να έχω καταστρέψει τη Μόνα Λίζα όταν διαβάζω ορισμένα άρθρα», τόνισε ο Λέπικ.

«Δεν υπήρχαν αρχαιολογικά κατάλοιπα επαρκούς αξίας για να απορριφθεί η πολεοδομική άδεια», είπε ο δήμαρχος.

Την Πέμπτη, η Γαλλίδα ακροδεξιά πολιτικός, Μαρίν Λεπέν ανέβασε στο Twitter τον σύνδεσμο ενός άρθρου της τοπικής γαλλικής εφημερίδας Ouest France, χαρακτηρίζοντας την αφαίρεση «αξιοθρήνητη» και παρατήρησε ότι το γαλλικό κράτος «δεν προστατεύει ούτε τους πολίτες μας ούτε την κληρονομιά μας».

Ancient stones removed in France to build new hardware store By Niamh Kennedy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ