ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο απελευθερώνει περιοχές σε Ντονέτσκ και Ζαπορίζια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο απελευθερώνει περιοχές σε Ντονέτσκ και Ζαπορίζια
Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο AP Photo/Libkos, File

H ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται με τους στρατιώτες να απελευθερώνουν το ένα χωριό μετά το άλλο όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν έντονες συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων των περιοχών Ντονέτσκ και Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου η Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Κίεβο είχε ανακτήσει πέντε πόλεις και χωριά. Πρόκειται για τα χωριά Στορόσχεβε, Μπλαχοντάτνε, Nεσκούτσνε, Μακάριβκα και Νοβοντάριβκα.

Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δείχνει πεζοναύτες να φωτογραφίζονται σε ένα χωριό που φέρεται να έχει ανακαταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις κατά την αντεπίθεση.

Στρατιώτες κρατούν ψηλά την ουκρανική σημαία στο Στορόσχεβε, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Ο υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε την 35η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Πεζοναυτών για την ανάκτηση του ελέγχου του χωριού.

Η τοποθεσία του βίντεο μπορεί να επαληθευτεί από τα κτήρια, τα δέντρα και τη διάταξη του δρόμου, αλλά δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση της ημερομηνίας λήψης του βίντεο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, Guardian.

Την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αντεπίθεση αλλά για επίθεση με στόχο να διώξει τους Ρώσους.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την περιοχή ανάμεσα στη Ζαπορίζια και τη θάλασσα του Αζόφ. Πρόκειται για ένα διάδρομο που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Αν η Ουκρανία καταφέρει να τη χωρίσει στα δύο και να διατηρήσει το έδαφος που θα ανακαταλάβει τότε η αντεπίθεση θα είναι επιτυχημένη. Αυτό γιατί θα ανέκοπτε τους Ρώσους στα δυτικά και θα έκανε πολύ δύσκολο τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία.

Μπορεί να μην σημάνει το τέλος του πολέμου, αλλά να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας όταν λάβουν χώρα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ