ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Το δίλημμα της Εισαγγελίας και οι λεπτές ισορροπίες μπροστά σε μια αβέβαιη δίκη

Ντόναλντ Τραμπ: Το δίλημμα της Εισαγγελίας και οι λεπτές ισορροπίες μπροστά σε μια αβέβαιη δίκη
AP

Η στιγμή είναι ιστορική ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ στρέφονται δικαστικά εναντίον ενός πρώην προέδρου, εν προκειμένω του Ντόναλντ Τραμπ.  

Όπως αναφέρει το CNNi η εμφάνισή του και μόνο ενώπιον της δικαιοσύνης θα προκαλέσει σεισμό και θα είναι μια τραγική στιγμή στην ιστορία μιας δημοκρατίας που έχει υποφέρει πολλά για περισσότερους από δύο αιώνες από την ίδρυσή της σύμφωνα με την αρχή ότι κανένας ηγέτης δεν έχει απόλυτη κυριαρχία ή είναι πάνω από το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες.

Ο Τραμπ, που δηλώνει αθώος και μέσω των δικηγόρων του ζήτησε να γίνει μία δίκη με ενόρκους, όχι μόνο δεν έχει καταδικαστεί, αλλά είναι και εξαιρετικά απίθανο η υπόθεση εναντίον του να πάει σε δίκη πριν από τις εκλογές του 2024.

Άγνωστο παραμένει και το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Κάποιες φορές οι κατηγορίες είναι σοβαρές για να αγνοηθούν, καθώς υποσκάπτουν το γράμμα του νόμου και τη συνοχή της κοινωνίας και τη δημοκρατία. Άλλοτε υπάρχει το ερώτημα εάν εξυπηρετούνται εθνικά συμφέροντα με την προσαγωγή σε δίκη.

Το δίλημμα των εισαγγελικών Αρχών

Η εξέλιξη θα βαθύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα που υπάρχει στη αμερικανική κοινωνία στη σκιά της προσφυγής στη βία από τους υποστηρικτές του Τραμπ σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν τη θέληση των πολιτών όταν ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές.

Αυτό είναι και το δίλημμα για τις εισαγγελικές Αρχές, το οποίο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι η υπόθεση κατά Τραμπ ξεκίνησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης του διαδόχου του στην προεδρία και ενώ ο Τραμπ θέλει να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

Οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες καθώς αν προσαχθεί σε δίκη ένας πρώην πρόεδρος θα είναι ισχυρό πλήγμα για τη χώρα, ενώ μία ενδεχόμενη απόφαση να μην διωχθεί δεν θα δώσει το μήνυμα ότι οι ισχυροί είναι υπεράνω του νόμου. Παράλληλα, θα καθιστούσε ανάλογες συμπεριφορές αποδεκτές, ενώ το πλήγμα για τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ θα ήταν καταστροφικό.

Το αναπάντητο ερώτημα για το κίνητρο

Η διαρροή απόρρητων εγγράφων είναι πολύ σοβαρή κατηγορία στις ΗΠΑ, όπως και η δίωξη με το νέο νόμο περί κατασκοπείας. Ο Τραμπ σύμφωνα με τις 37 κατηγορίες κρατούσε απόρρητα έγγραφα στο θέρετρο Μαρ α Λάγκο. Μάλιστα φέρεται να έδειξε το υλικό αυτό σε καλεσμένους στο οποίο περιλαμβανόταν πληροφορίες για τις πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ και ξένων χωρών. Πληροφορίες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ΗΠΑ αλλά άλλες χώρες αν έπεφταν σε λάθος χέρια.

Ένα άλλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το κίνητρο. Και γιατί ο Τραμπ να αποφάσισε να κρατήσει και στη συνέχεια να μην παραδώσει αυτά τα έγγραφα; Ειδικά από τη στιγμή που ο ρόλος του εκάστοτε προέδρου είναι αυτός του θεματοφύλακα των μυστικών του κράτους και του προστάτη του εθνικού συμφέροντος. Ένα είναι βέβαιο θα χυθεί πολύ μελάνι για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Trump’s arraignment on federal charges is a grave moment for the nation

Analysis by Stephen Collinson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ