ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream: Η Ολλανδία είχε προειδοποιήσει τη CIA για το σχέδιο επίθεσης της Ουκρανίας

Nord Stream: Η Ολλανδία είχε προειδοποιήσει τη CIA για το σχέδιο επίθεσης της Ουκρανίας
Danish Defence Command via AP

Οι ολλανδικές στρατιωτικές πληροφορίες είχαν προειδοποιήσει πριν από σχεδόν ένα χρόνο την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, CIA, για το σχέδιο της Ουκρανίας να ανατινάξει τους αγωγούς Nord Stream τρεις μήνες πριν σημειωθεί η επίθεση, μετέδωσε το ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS την Τρίτη (13/6).

Η πληροφορία αυτή βασίστηκε σε κοινή έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου NOS, της ολλανδικής τηλεοπτικής εκπομπής ειδήσεων Nieuwsuur και των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Die Zeit και ARD.

Ευρωπαίος σύμμαχος ενημέρωσε πέρυσι τις ΗΠΑ ότι ο ουκρανικός στρατός σχεδίαζε επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ανέφερε το CNNi την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο πληροφορίες από τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και δυτικοί σύμμαχοι είχαν καταδικάσει την επόθεση στους αγωγούς, κάνοντας λόγο για δολιοφθορά σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

Υπάρχουν, παράλληλα, και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που πραγματοποιούν έρευνες για την επίθεση, που σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η CIA μετά τις πληροφορίες αυτές, προειδοποίησε την Ουκρανία πέρυσι να μην επιτεθεί στον Nord Stream.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, η CIA έλαβε την πληροφορία από τις ολλανδικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ολλανδίας στην έκθεσή του ανέφερε ότι η ολλανδική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, MIVD, μπόρεσε σε πρώιμο στάδιο να συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενο ουκρανικό σχέδιο για την ανατίναξη των αγωγών.

Ωστόσο, το MIVD δεν σχολίασε τις πληροφορίες, στο NOS, όπως σημείωσε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Καμμία επίσης πηγή, ούτε η CIA, ούτε η ολλανδική πρεσβεία στις ΗΠΑ, MIVD και ουκρανική κυβέρνηση, θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο στο CNNi.

Οι πληροφορίες αυτές πάντως, έρχονται σε λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ανακαλύφθηκαν διαρροές που προκλήθηκαν από υποβρύχιες εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι διοχετεύουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διέρχονται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Πριν ακόμα ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αγωγοί είχαν πυροδοτήσει ανησυχίες για την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, ωστόσο κανένας από τους αγωγούς δεν μετέφερε ενεργά αέριο στην Ευρώπη τη στιγμή των διαρροών.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για τις διαρροές, με τον κορυφαίο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να χαρακτηρίζει τις πληροφορίες ως μια «διασκεδαστική θεωρία συνωμοσίας».

«Αν και μου αρέσει να συλλέγω διασκεδαστικές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την [ουκρανική] κυβέρνηση, πρέπει να πω: [Η Ουκρανία] δεν έχει καμία σχέση με το ατύχημα στη Βαλτική Θάλασσα και δεν έχει πληροφορίες για "ομάδες υπονόμευσης υπέρ [Ουκρανίας]"», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Dutch intelligence warned CIA about alleged Ukrainian plot to attack Nord Stream pipelines, Netherlands’ public broadcaster reports, by Mick Krever, Alex Marquardt, Sarah Dean and Sugam Pokharel, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ