ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Ιστορική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Κολομβία: Ιστορική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση FARC υπέγραψαν σήμερα την ιστορική συμφωνία που προβλέπει την κήρυξη, προσεχώς, μιας αμοιβαίας, οριστικής κατάπαυσης του πυρός, καθώς και τον αφοπλισμό των ανταρτών των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), σε επίσημη τελετή στην Αβάνα.

Η συμφωνία αυτή δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς αναφέρει ότι οι αντάρτες συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα εντός 180 ημερών από την υπογραφή, το προσεχές διάστημα, μιας οριστικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στα δύο μέρη για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος των τελευταίων 52 ετών.

Το κείμενο ορίζει τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνει η κατάθεση των όπλων, θα δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στους αντάρτες και θα διεξαχθεί ο αγώνας εναντίον των εγκληματικών οργανώσεων, σύμφωνα με το κείμενο που ανέγνωσαν οι διαμεσολαβητές των δύο εκ των εγγυητριών χωρών, της Κούβας και της Νορβηγίας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος συμφώνησε τον Ιανουάριο να επιτηρήσει την εφαρμογή της οριστικής συμφωνίας ειρήνης στην Κολομβία, θα αναλάβει τη συγκέντρωση των όπλων των ανταρτών των FARC και την καταστροφή τους, αναφέρεται ακόμη στο κείμενο που υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Κούβας.

Η κατάθεση των όπλων θα γίνει υπ' ευθύνη του ΟΗΕ, ο οποίος «θα λάβει το σύνολο του οπλισμού των FARC», αναφέρεται στο κείμενο. Στην τελετή τον Οργανισμό εκπροσώπησε ο Γενικός του Γραμματέας Μπαν Γκι-μουν.

Η συμφωνία αυτή, η οποία θεωρείται το επιστέγασμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν στην Αβάνα τα τελευταία τρία χρόνια, ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου που ξέσπασε τη δεκαετία του 1960 λόγω της απόγνωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού για τις βαθιές κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Η ένοπλη σύρραξη αυτή όμως διήρκεσε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη στη Λατινική Αμερική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ