ΚΟΣΜΟΣ

Αντζελίνα Τζολί για το ναυάγιο στην Πύλο: «Οι άνθρωποι ξέμειναν από επιλογές και μπήκαν στο πλοίο»

Αντζελίνα Τζολί για το ναυάγιο στην Πύλο: «Οι άνθρωποι ξέμειναν από επιλογές και μπήκαν στο πλοίο»
STEPHANIE LECOCQ/AΠΕ ΜΠΕ

Συγκλονισμένη από το ναυάγιο στην Πύλο, δήλωσε η Αντζελίνα Τζολί, μέσα από την προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός έκανε μια σειρά από αναρτήσεις για την τραγωδία με τους μετανάστες και μοιράστηκε τις σκέψεις της με τα εκατομμύρια των ακολούθων της. 

Η ηθοποιός που είναι ιδιαίτερα γνωστή και για τη δράση της ως ακτιβίστρια, περιγράφει μια συγκλονιστική ιστορία ενός πρόσφυγα που βρισκόταν στο πλοίο και στέλνει το δικό της ηχηρό μήνυμα.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Αρρώστησα με αυτή την είδηση. Κανένας δεν ρισκάρει τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο, εκτός και αν έχει ξεμείνει από επιλογές. Ήξερα κάποιον που έχασε τη γυναίκα και την κόρη του, αφού παρέμεναν για ώρες στο νερό, κρατώντας τα σώματά τους, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ζωντανοί. Ρώτησα γιατί να μπουν σε μια τόσο συνωστισμένη βάρκα αφού έδειχνε τόσο επικίνδυνη, και γιατί να το ρισκάρουν εξαρχής.

Μου απάντησε πως ήταν για χρόνια σε εμπόλεμη ζώνη βοηθώντας ως γιατρός. Έπειτα αποφάσισε να πάρει την οικογένειά του μακριά από τον πόλεμο σε μια συνοριακή χώρα όπου αντιμετώπισαν διακρίσεις. Δεν μπορούσαν να δουλέψουν, η κόρη του δεν μπορούσε να πάει σχολείο, η σύζυγός του παρενοχλούνταν συχνά και παρακαλούσε τον σύζυγό της να κανονίσει να μπουν σε βάρκα.

Η βάρκα τα κατάφερε μέχρι τα μισά. Μου είπε πως δυσκολευόταν πολύ να αναπνεύσει και όλοι ήταν τρομοκρατημένοι. Μετά τον χαμό της οικογένειάς του αφιέρωσε τη ζωή του να βοηθάει άλλους ως γιατρός. Δεν είναι κακός άνθρωπος, ούτε κακός πατέρας, Απλά δεν είχε επιλογές!», έγραψε μεταξύ άλλων η Αντζελίνα Τζολί.

Η διάσημη ηθοποιός είναι γνωστή για τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες, για τις οποίες έχει λάβει το βραβείο «Jean Hersholt Humanitarian Award» και έχει γίνει επίτιμη «Dame Commander του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου», μεταξύ άλλων τιμητικών διακρίσεων.

Προωθεί διάφορους σκοπούς, όπως η προστασία της φύσης, η εκπαίδευση και τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ είναι περισσότερο γνωστή για την υπεράσπισή της υπέρ των προσφύγων ως ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2022.

Η Τζολί έχει αναλάβει πάνω από δώδεκα αποστολές σε παγκόσμιο επίπεδο σε στρατόπεδα προσφύγων και εμπόλεμες ζώνες. Οι χώρες που έχει επισκεφθεί περιλαμβάνουν την Καμπότζη, τη Σιέρα Λεόνε, την Τανζανία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Σουδάν, την Υεμένη και την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ