ΚΟΣΜΟΣ

Σκάφος της NASA κατέγραψε απόκοσμη αστραπή στον Δία

Σκάφος της NASA κατέγραψε απόκοσμη αστραπή στον Δία
Μία πράσινη αστραπή μέσα σε έναν από τους κυκλώνες του Δία, όπως την κατέγραψε το διαστημικό σκάφος Juno NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Ένα διαστημικό σκάφος της NASA κατέγραψε την απόκοσμη λάμψη μιας αστραπής στον πλανήτη Δία.

Η πράσινη αστραπή έγινε ορατή μέσα σε έναν από τους πολλούς κυκλώνες που συγκεντρώνονται κοντά στο βόρειο πόλο του Δία.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, με τις τεράστιες καταιγίδες του.

Στη Γη, οι κεραυνοί προέρχονται από σύννεφα νερού και τα περισσότερα χτυπήματα συμβαίνουν κοντά στον ισημερινό. Αλλά στον Δία, τα χτυπήματα προέρχονται από σύννεφα αμμωνίας και νερού και συμβαίνουν συχνότερα κοντά στους πόλους του πλανήτη.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Juno πάνω από τον ΔίαCaltech/JPL/NASA

Το διαστημικό σκάφος Juno, το οποίο έφτασε για πρώτη φορά για να παρατηρήσει τον Δία και τα φεγγάρια του το 2016, κατέγραψε το γεγονός κατά τη διάρκεια της 31ης κοντινής πτήσης του στις 30 Δεκεμβρίου 2020. Βρισκόταν περίπου 32.000 χιλιόμετρα πάνω από τις κορυφές των νεφών όταν τράβηξε την εικόνα.

Χρησιμοποιώντας ακατέργαστα δεδομένα από το όργανο JunoCam του σκάφους, ο επιστήμονας Κέβιν Μ. Γκιλ εμφάνισε την τελική εικόνα το 2022.

Οι ακατέργαστες εικόνες του Δία και των φεγγαριών του που λήφθηκαν από την JunoCam είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο και διαθέσιμες για επεξεργασία από οποιονδήποτε.

Κάτω από τα πυκνά σύννεφα

Η τροχιά του Juno γύρω από τον Δία πλησιάζει με την πάροδο του χρόνου πιο κοντά στον πλανήτη, οπότε το σκάφος θα περάσει κοντά από τη νυχτερινή πλευρά του τους επόμενους μήνες, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες για την καταγραφή αστραπών.

Το Juno είναι εξοπλισμένο με όργανα που μπορούν να κάνουν ανιχνεύσεις κάτω από τα πυκνά σύννεφα του Δία για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την προέλευση, την ατμόσφαιρα και τα καιρικά φαινόμενα του πλανήτη.

Με πληροφορίες από: NASA spacecraft captures image of ghostly lightning on Jupiter by Ashley Strickland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ