ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνία για το υποβρύχιο που καταδύθηκε στον Τιτανικό - Τι ήταν οι ήχοι που ακούστηκαν

Αγωνία για το υποβρύχιο που καταδύθηκε στον Τιτανικό - Τι ήταν οι ήχοι που ακούστηκαν
O Τιτάνας OceanGate Expeditions via AP

Άκαρπες είναι μέχρι στιγμή οι έρευνες που γίνονται στην περιοχή στην οποία ακούστηκαν ήχοι που θα μπορούσαν να προέρχονται από χτύπηματα μέσα από το τουριστικό υποβρύχιο το οποίο εξαφανίστηκε κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού

 

Αυτό ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter η αμερικανική ακτοφυλακή αφού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ακούστηκαν ήχοι καταγράφηκαν από την περιοχή που ερευνάται για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους με τους πέντε επιβαίνοντες, στη συνέχεια ενημέρωσε ότι υπήρξε ανακατεύθυνση των μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων που χρησιμοποιούνται.

Όλα αυτά ενώ ειδικοί από το 2018, σύμφωνα με τους Νew York Times, τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας που είχαν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο επικεφαλής των θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, Ντέιβιντ Λόκριτζ, είχε ξεκινήσει εκείνο τον καιρό να συντάσσει μία αναφορά, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το σκάφος θα έπρεπε να υποβληθεί σε περισσότερες δοκιμές, ενώ επισήμαινε και «τους πιθανούς κινδύνους για τους επιβάτες του Titan, όταν το υποβρύχιο θα έφτανε σε πολύ μεγάλο βάθος».

Ο ειδικός σε υποβρύχιες επιχειρήσεις και συγγραφέας, Μάικ Γουέλαμ μιλώντας στο Sky News αφού πρώτα χαρακτήρισε, «πραγματικά καλά νέα» την ανίχνευση των ήχων στη συνέχεια σημείωσε ότι «είναι σαν να έχεις ρίξει ένα κέρμα 50 πένες σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να προσπαθείς να το εντοπίσεις. Ο βυθός είναι τεράστιος. Τα βάθη είναι τεράστια».

Ο επιστήμονας δρ Μάικλ Γκίλεν, ο οποίος «παραλίγο να πεθάνει» όταν επισκέφθηκε το ναυάγιο του Τιτανικού το 2000, δήλωσε ότι το παγιδευμένο πλήρωμα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί φλιτζάνια για να χτυπάει την πλευρά του υποβρυχίου για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τον επάνω κόσμο.

Μιλώντας στο Good Morning Britain: «Αν το υδρόφωνό τους χάλασε τόσο νωρίς στην αποστολή, λιγότερο από δύο ώρες αφότου ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τον βυθό, κάτι που σημαίνει ότι δεν έφτασαν ποτέ στον πυθμένα, τουλάχιστον θα μπορούσαν να πάρουν τα κύπελλά τους και να τα χτυπήσουν τα τοιχώματα του υποβρυχίου. Αυτό θα έκανα κι εγώ αν ήμουν εκεί κάτω και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα πει σε όλους ο πιλότος. Είναι πέντε άτομα, μπορούν να κάνουν αρκετό θόρυβο χτυπώντας απλώς τα τοιχώματα, καθώς ο ήχος διαδίδεται εξαιρετικά καλά στο νερό».

Οι ήχοι ακούγονταν κάθε 30 λεπτά

Τους ήχους που αρκετοί μεταφράζουν ως πιθανά σημεία ζωής για τους πέντε επιβαίνοντες κατέγραψε πρώτο ένα καναδικό αεροσκάφος P3. Κατά τα δημοσιεύματα οι ήχοι ακούγονταν με συχνότητα 30 λεπτών

Τέσσερις ώρες αργότερα μηχανές σόναρ που έχουν αναπτυχθεί στην ίδια περιοχή κατέγραψαν τους ίδιους ήχους αναφέρεται στο σημείωμα του υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο οποίο, όμως, δεν διευκρινίζεται το πότε ακριβώς καταγράφηκαν αυτοί οι ήχοι ή το για πόσο διάστημα συνεχίζονταν.

Εκτός απ' αυτούς τους θορύβους από χτύπους, «ελήφθησαν επιπλέον ακουστικά σήματα και θα βοηθήσουν να προσανατολιστούν τα μέσα επιφανείας, ενώ διατηρούνται ταυτόχρονα οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες», μετέδωσε από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο ένα εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το υποβρύχιο Τιτάνας έχασε την επαφή με το σκάφος επιφανείς την Κυριακή το πρωί μία ώρα και 45 λεπτά 15 λεπτά πριν φτάσει στον Τιτανικό για την περιήγηση.

Το μίνι υποβρύχιο είναι σχεδιασμένο να μένει στο βυθό για 96 ώρες με τους επιβαίνοντες να έχουν οξυγόνο μέχρι την Πέμπτη το πρωί και με την προϋπόθεση ότι δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά.

Στο σκάφος επιβαίνουν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ. Ο Σαχζάντα Νταγούντ , δισεκατομμυριούχος, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Πακιστάν, ο γιος του 19 ετών, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας και ο Γάλλος πιλότος του υποβρύχιου σκάφους Πολ Ανρί Ναρζολέ, είναι επίσης εγκλωβισμένοι στο σκάφος βαθέων υδάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ