ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπορέλ κάλεσε επειγόντως στις Βρυξέλλες τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

Ο Μπορέλ κάλεσε επειγόντως στις Βρυξέλλες τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ (Carl Court/Pool Photo via AP)

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε επειγόντως στις Βρυξέλλες τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου, όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter.

«Κάλεσα τους ηγέτες της Σερβίας Aλεξάντερ Βούτσιτς και του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες για επείγουσες συναντήσεις για την εξεύρεση διεξόδου από την τρέχουσα κρίση», σημειώνει ο κ. Μπορέλ και προσθέτει ότι «χρειαζόμαστε άμεση αποκλιμάκωση και νέες εκλογές στο βορρά με τη συμμετοχή των Σέρβων του Κοσόβου. Αυτό είναι υψίστης σημασίας για την περιοχή και την ΕΕ».

Η ένταση έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα στο βόρειο Κόσοβο, όπου σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις Σέρβων διαδηλωτών με δυνάμεις της KFOR.

Αυτό που σήμερα έχει δημιουργήσει ένταση είναι το γεγονός πως οι Σέρβοι πολίτες του Κοσόβου απείχαν από τις τοπικές εκλογές στο βόρειο τμήμα της χώρας. Παρά την μαζική αποχή ή την αναιμική συμμετοχή του 4% μόλις των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους οι αρχές του Κοσόβου ανακήρυξαν ως τελικό αποτέλεσμα αυτό που φέρνει τέσσερις αλβανικής καταγωγής δημάρχους στις τέσσερις πόλεις του κοσοβάρικου βορρά.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά της Κυβέρνησης της χώρας της οποίας ηγείται ο Αλβανικής καταγωγής Πρόεδρος Οσμάνι έφεραν ταραχές και εχθροπραξίες στην περιοχή.

Σημειώνεται πως ούτε το Κόσοβο αλλά ούτε και η Σερβία είναι μέλη της ευρωπαϊκής
Ένωσης με το Βελιγράδι να έχει καταθέσει αίτημα από το 2012 ενώ το αντίστοιχο του
Κοσόβου ελήφθη το 2022.

Ενενήντα εννέα από τις 193 χώρες των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου μεταξύ αυτών Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ ενώ από τις 27 χώρες της ΕΕ οι 22 έχουν κάνει το ίδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ