ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Ο Πριγκόζιν ήθελε να συλλάβει υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής ηγεσίας

WSJ: Ο Πριγκόζιν ήθελε να συλλάβει υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής ηγεσίας
Μέλη της Wagner AP Photo

Πολύ συγκεκριμένος ήταν ο στόχος που είχε η αποτυχημένη  ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν

Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη δυτικούς αξιωματούχους ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σχεδίαζε να συλλάβει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού και τον ανώτατο στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Αυτός ήταν ο λόγος που είχε βάλει στο στόχαστρο το στρατιωτικό κέντρο στο Ροστόφ. Εκεί βρίσκεται το κέντρο επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων που δρούν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και πολύ συχνά το επισκέπτονται αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού.

Τα σχέδια του ανατράπηκαν όταν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) έμαθε για το σχέδιο δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πραγματοποίησή του, αναγκάζοντας τον Πριγκόζιν να αλλάξει τα σχέδιά του την τελευταία στιγμή και να ξεκινήσει την πορεία προς τη Μόσχα. Έτσι οι μισθοφόροι της Wagner πήραν τον έλεγχο μιας βασικής στρατιωτικής βάσης στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντον και τα στρατεύματά του πλησίασαν τη ρωσική πρωτεύουσα όταν ο Πριγκόζιν διέκοψε την ανταρσία του.

Ερωτώμενες σχετικά από το CNNi ευρωπαϊκές πηγές ασφαλείας είπαν ότι ενώ ήταν πιθανό ο Πριγκόζιν να είχε εκφράσει την επιθυμία να συλλάβει Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες, δεν υπήρχε εκτίμηση για το εάν είχε αξιόπιστο σχέδιο για να το κάνει.

Ο ρόλος του στρατηγού Σουροβίκιν

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν αποκλείεται ο Πριγκόζιν να είχε ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν.

Γνωστός ως «στρατηγός Αρμαγεδών», ο Σεργκέι Σουροβίκιν, φέρεται να γνώριζε περί της ανταρσίας σύμφωνα με τους New York Times. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να μάθουν αν ο συγκεκριμένος στρατηγός βοήθησε σε αυτή την απόπειρα του περασμένου σαββατοκύριακου.

Ο Σουροβίκιν τον Οκτώβριο τέθηκε επικεφαλής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Τον Ιανουάριο όμως υποβιβάστηκε σε αναπληρωτή και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διόρισε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ στην θέση του.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την αποτυχημένη ανταρσία ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον Σοϊγκού και τον Γερασίμοφ για τις αποτυχίες της εκστρατείας και την λιγοστή υποστήριξη που λάμβαναν οι μαχητές της Βάγκνερ από τον στρατό.

Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο μερικοί από τους διοικητές του ρωσικού στρατού να είχαν γνώση της ανταρσίας που ετοίμασε ο Πριγκόζιν. Μάλιστα αυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν προέβαλαν σχεδόν καμία αντίσταση στην είσοδο των δυνάμεων της Wagner στο Ροστόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ