ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους για τον Ναέλ - Σε συναγερμό η αστυνομία

Γαλλία: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους για τον Ναέλ - Σε συναγερμό η αστυνομία
Η διαδήλωση για τον Ναέλ EPA/YOAN VALAT

Φωνάζοντας δικαιοσύνη για τον Ναέλ χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στη Ναντέρ για τον 17χρονο που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού επειδή δε συμμορφώθηκε στις υποδείξεις που του έκανε κατά τη διάρκεια ελέγχου. 

Στην κορυφή της πορείας στην οποία συμμετείχαν σύμφωνα με τις Αρχές 6.000 άτομα η μητέρα του, η οποία φορούσε μια λευκή μπλούζα που έγραφε «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ», 27.6.2023.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι εντάσεις ανάμεσα στους αστυνομικούς και το πλήθος με τους πρώτους να προχωρούν σε χρήση δακρυγόνων, ενώ αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ο Εβάν: «Δεν μας προσλαμβάνουν αν δεν πούμε ψέμματα. Δεν έχουμε δουλειές. Δεν υπάρχει κάτι για εμάςμ νιώθουμε εγκατελειμένοι και σαν να μην είναι αυτό αρκετό μας επιτίθενται οι άνθρωποι που πρέπει να μας προστατεύουν».

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε στην Ναντέρ της Γαλλίας τον 17χρονο νεαρό Ναέλ επειδή «αρνήθηκε να υπακούσει κατά τη διάρκεια ελέγχου του οχήματός του, προσήχθη ενώπιον δικαστή για την απαγγελία της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας εκ προθέσως και τέθηκε υπό κράτηση.

«Δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την χρήση όπλου», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Στους δρόμους 40.000 αστυνομικοί

Η πορεία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι 40.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη Γαλλία σήμερα το βράδυ, μετά την οργή που ξέσπασε εν μέσω διαδηλώσεων, με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού στη Ναντέρ, όπως μεταδίδει το ΒΒC.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Gerald Darmanin, ανακοίνωσε ότι 170 αστυνομικοί τραυματίστηκαν χθες το βράδυ, ενώ συνελήφθησαν 180 άτομα.

Ο θάνατος του Ναέλ έχει συγκλονίσει τη Γαλλία αναζωπυρώνοντας την κριτική προς την κυβέρνηση για τη στάση προς τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στη γαλλική κοινωνία καθώς στην πλειοψηφία τους προέρχονται από πρώην γαλλικές αποικίες.

Οι δύο αστυνομικοί σταμάτησαν τον Ναέλ για παραβίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας ενώ οδηγούσε μια κίντρινη Mercedes.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ