ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην πορεία για τον Ναέλ

Γαλλία: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην πορεία για τον Ναέλ
Η διαδήλωση για τον Ναέλ EPA/YOAN VALAT/ΑΠΕ -ΜΠΕ

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών που πυροδοτήθηκε στο περιθώριο της πορείας που έγινε στη μνήμη του 17χρονου ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού.

Η αστυνομία, σύμφωνα με το Reuters, έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των νεαρών που είχαν συγκεντρωθεί για την πορεία, ενώ αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό το προάστιο Κλαμάρ νότια του Παρισιού αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία από τις 21:00 μέχρι τις 6:00 ως την 3η Ιουλίου.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, στο Κλαμάρ έκαψαν μια στάση τραμ μαζί με τα βαγόνια. Η ζημιά ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Προφυλακίστηκε ο αστυνομικός

Την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό από την εισαγγελία ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός προφυλακίστηκε και ότι βρίσκεται αντιμέτωπος για εκ προθέσεως ανθρωποκτονία.

«Ο αστυνομικός παραπέμφθηκε σήμερα στο πλαίσιο έναρξης δικαστικής έρευνας για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Tου απαγγέλθηκε αυτή η κατηγορία και κρίθηκε προφυλακιστέος», σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Νωρίτερα η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνολικά 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν απόψε στη Γαλλία, 5.000 από τους οποίους στο Παρίσι και τα προάστιά του, λόγω του κινδύνου να εκδηλωθούν νέες ταραχές που συνδέονται με τον θάνατο του εφήβου.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η επικεφαλής της περιοχής Ιλ ντε Φρανς, η Βαλερί Πεκρές, ανέφερε στο Twitter ότι θα σταματήσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τραμ μετά τις 21:00 σήμερα το βράδυ στην περιοχή του Παρισιού.

Τι έγινε στην πορεία

Φωνάζοντας δικαιοσύνη για τον Ναέλ χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στη Ναντέρ.

Στην κορυφή της πορείας στην οποία συμμετείχαν σύμφωνα με τις Αρχές 6.000 άτομα η μητέρα του, η οποία φορούσε μια λευκή μπλούζα που έγραφε «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ», 27.6.2023.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ο Εβάν: «Δεν μας προσλαμβάνουν αν δεν πούμε ψέμματα. Δεν έχουμε δουλειές. Δεν υπάρχει κάτι για εμάςμ νιώθουμε εγκατελειμένοι και σαν να μην είναι αυτό αρκετό μας επιτίθενται οι άνθρωποι που πρέπει να μας προστατεύουν».

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε στην Ναντέρ της Γαλλίας τον 17χρονο νεαρό Ναέλ επειδή «αρνήθηκε να υπακούσει κατά τη διάρκεια ελέγχου του οχήματός του, προσήχθη ενώπιον δικαστή για την απαγγελία της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας εκ προθέσως και τέθηκε υπό κράτηση.

«Δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την χρήση όπλου», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Gerald Darmanin, ανακοίνωσε ότι 170 αστυνομικοί τραυματίστηκαν χθες το βράδυ, ενώ συνελήφθησαν 180 άτομα.

Ο θάνατος του Ναέλ έχει συγκλονίσει τη Γαλλία αναζωπυρώνοντας την κριτική προς την κυβέρνηση για τη στάση προς τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στη γαλλική κοινωνία καθώς στην πλειοψηφία τους προέρχονται από πρώην γαλλικές αποικίες.

Οι δύο αστυνομικοί σταμάτησαν τον Ναέλ για παραβίαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας ενώ οδηγούσε μια κίντρινη Mercedes.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ