ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: «Φρένο» στην καριέρα του Μπολσονάρου - Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος έως το 2030

Βραζιλία: «Φρένο» στην καριέρα του Μπολσονάρου - Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος έως το 2030
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου AP Photo

«Φρένο» στην πολιτική σταδιοδρομία του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου βάζει το ομοσπονδιακό εκλογικό δικαστήριο της Βραζιλίας, στερώντας του τα πολιτικά δικαιώματά του έως 2030 για τη συμπεριφορά του κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Πέντε από τους επτά δικαστές ψήφισαν να καταδικάσουν τον 68χρονο Μπολσονάρου για κατάχρηση εξουσίας και κατάχρηση των μέσων ενημέρωσης, όταν, τον Ιούλιο, πριν από τις εκλογές του 2022, κάλεσε πρεσβευτές για να διατυπώσει αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας.

Η απόφασή τους σηματοδοτεί μια εκπληκτική ανατροπή για τον Μπολσονάρου, έναν φλογερό πρώην αρχηγό του στρατού που έχασε οριακά τις εκλογές του Οκτωβρίου από τον αριστερό αντίπαλο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Πολλοί στη Βραζιλία τον κατηγορούν για τη δημιουργία ενός πανεθνικού κινήματος για την ανατροπή του αποτελέσματος, το οποίο κορυφώθηκε με την εισβολή χιλιάδων υποστηρικτών του σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια στις 8 Ιανουαρίου.

Ο Μπολσονάρου αρνήθηκε ότι έκανε αδίκημα και οι δικηγόροι του δεσμεύτηκαν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Την Παρασκευή, περιέγραψε την απόφαση ως «μαχαιριά στην πλάτη» και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της δεξιάς πολιτικής στη Βραζιλία.

Οι ελπίδες του να κερδίσει τον Λούλα στις προεδρικές εκλογές του 2026 μπορεί να έχουν τελειώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, με έμμεσο τρόπο, αφου έχει πει ότι θα υποστήριζε τη σύζυγό του, Μισέλ, ως υποψήφια.

Η δίκη του αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου απολογισμού στη Βραζιλία με τις συνέπειες από τις πιο επώδυνες εκλογές της χώρας εδώ και μια γενιά. Ενώ ο πρώην πρόεδρος αντιμετώπισε τον έλεγχο του εκλογικού δικαστηρίου, πολλοί από τους άλλοτε συμμάχους του ανακρίνονται σε μια έρευνα του Κογκρέσου για τις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο Μπολσονάρου είναι και υπό ποινική έρευνα που θα μπορούσε να του στερήσει ακόμα και την ελευθερία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ