ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν ακύρωσε την επίσκεψη στη Γερμανία μετά τα νέα επεισόδια στη Γαλλία

Ο Μακρόν ακύρωσε την επίσκεψη στη Γερμανία μετά τα νέα επεισόδια στη Γαλλία
Φωτογραφία αστυνομικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων για το θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού AP/Jean-Francois Badias

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την Κυριακή (2/7) στη Γερμανία, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Γαλλία μετά το θάνατο 17χρονου από πυρά αστυνομικών. 

Η ανακοίνωση έγινε από την γερμανική προεδρία, έπειτα από τέσσερις ημέρες ταραχών στη Γαλλία.

«Ο γάλλος πρόεδος Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάγερ και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του. Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η γερμανική προεδρία.

«Ο Γερμανός πρόεδρος εκφράζει τη λύπη του για την αναβολή και την πλήρη κατανόησή του λόγω της κατάστασης» στη Γαλλία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ «παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την κατάσταση στη Γαλλία. Ελπίζει πως η βία στους δρόμους θα σταματήσει σύντομα και πως η κοινωνική ειρήνη θα αποκατασταθεί», προστίθεται.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, δεν έχει ακόμα οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη.

Το χρονικό της δολοφονίας του Ναέλ

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης (27/6) στην γαλλική πόλη Ναντέρ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) 17χρονος Ναέλ βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ενοικιαζόμενο, με το οποίο φέρεται να είχε κάνει αρκετές τροχαίες παραβάσεις.

Ένα βίντεο που μεταδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και πιστοποιήθηκε από τη Le Monde, δείχνει το σταματημένο όχημα, δύο αστυνομικούς να στέκονται στο πλάι στο ύψος του μπροστινού παραθύρου, ο ένας εκ των οποίων κρατά τον οδηγό υπό έλεγχο. Όταν το αυτοκίνητο αρχίζει να φεύγει, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς ανοίγει πυρ, και πετυχαίνει τον 17χρονο στο στήθος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ