ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Επιπλέον 30 συνεργασίες εντάσσονται στο πρόγραμμα Erasmus+

Κομισιόν: Επιπλέον 30 συνεργασίες εντάσσονται στο πρόγραμμα Erasmus+
Φοιτητές και φοιτήτριες κατά τη διάρκεια διάλεξης σε Πανεπιστήμιο PEXELS

Επιπλέον 30 ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές συνεργασίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Δευτέρα (3/7), στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, διευρύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις δυνατότητες των χωρών και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που μπορούν να επιλέξουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με την ένταξη των παραπάνω συνεργασιών, οι ευρωπαϊκές συμμαχίες πανεπιστημίων, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 430 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέρχονται συνολικά σε 50.

Σε αυτή τη βάση, αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την επέκταση των πανεπιστημίων σε 60 πανεπιστήμια με περισσότερα από 500 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως τα μέσα του 2024.

Με προϋπολογισμό ρεκόρ ύψους 402,2 εκατομμυρίων ευρών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ 2021-2027, οι υφιστάμενες συμμαχίες θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν στήριξη για την εδραίωση και την επέκταση της συνεργασίας τους με περισσότερα από 50 επιπλέον ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ποιες χώρες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα

Τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 50 συμμαχίες είναι διάσπαρτα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και απομακρυσμένες περιοχές σε 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και της Ισλανδίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, της Νορβηγίας, της Σερβίας και της Τουρκίας και της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου.

Να σημειωθεί ότι, τα 402,2 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνουν την ενίσχυση συμμετοχής ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+.

Ως αποτέλεσμα, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο έχουν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία, εκτός από εκείνα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.

Επίσης, όπως και πέρυσι, στις συμμαχίες μπορούν να συμμετέχουν ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από χώρες της διαδικασίας της Μπολόνια, ενώ έχουν προσχωρήσει και σχεδόν 30 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Ουκρανία.

Με την πάροδο του χρόνου, οι συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων θα συνδέουν όλο και περισσότερες σχολές, τμήματα, προσωπικό και φοιτητές, προσφέροντας πιο καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους που βασίζονται σε προσεγγίσεις βασισμένες σε προκλήσεις και διεπιστημονικές, υλοποιώντας περισσότερα κοινά προγράμματα, συμπεριλαμβάνοντάς τους ακόμη πιο συμπεριληπτικούς και αλληλέγγυους με τις κοινότητές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ