ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δεύτερο κόμμα πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες η Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd)

Γερμανία: Δεύτερο κόμμα πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες η Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd)
Δεύτερο κόμμα μετά τους Χριστιανοδημοκράτες. AP Photo/Martin Meissner

Αυξάνει τα ποσοστά του το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) και είναι πλέον δεύτερο κόμμα μετά τους Χριστιανοδημοκράτες.  

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Insa για λογαριασμό της εφημερίδα Bild η ακροδεξιά AfD, που εξέλεξε πρόσφατα τον πρώτο της περιφερειάρχη και τον πρώτο της δήμαρχο, λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 21% (+0,5% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη σφυγμομέτρηση του ίδιου ινστιτούτου), ενώ τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές) βρίσκονται στο 25,5% (-1%).

Τρίτο κόμμα με ποσοστό 19% (-0,5%) είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς και ακολουθούν οι Πράσινοι που ανεβάζουν κατά μία μονάδα τα ποσοστά τους στο 14,5%, ενώ ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος, οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν στάσιμοι στο 6,5%. Το αριστερό Die Linke βρίσκεται στο 5% (+0,5%).

Ποια κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση

Οι μοναδικές εφικτές κυβερνητικές συμμαχίες – δεδομένης της άρνησης των κομμάτων να συνεργαστούν με την AfD- είναι με βάση αυτή τη σφυγμομέτρηση ένας «συνασπισμός Γερμανία», δηλαδή, των Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, που φθάνει το 51% καθώς και ένας «συνασπισμός Τζαμάικα» των CDU/CSU με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (46,5%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ